Η ακμή δεν είναι μόνο πρόβλημα της εφηβείας, τα συμπτώματά της μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα σπυράκια της ακμής είναι ένα αισθητικό πρόβλημα, το οποίο γίνεται ακόμη χειρότερο αν το δέρμα φέρει ουλές και κόκκινες ή καφέ κηλίδες (η λεγόμενη υπερμελάγχρωση της ακμής). Μάθετε πώς να απαλλαγείτε από τις ουλές ακμής και πώς να τις προλάβετε ενεργά. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση.
Γιατί σχηματίζονται ουλές και κηλίδες ακμής;
Ουλές ακμής – Οι ουλές ακμής προκαλούνται από την καταστροφή του ανώτερου στρώματος του δέρματος, μαζί με διαταραχή των βαθύτερων στρωμάτων του δέρματος, συχνά λόγω απρόσεκτης συμπίεσης και άλλων διαταραχών των σπυριών. Το δέρμα που έχει υποστεί τέτοια καταστροφή δεν μπορεί να αναγεννηθεί στην ίδια κατάσταση όπως πριν από την ακμή. Έτσι, στο σημείο του τραυματισμού σχηματίζεται ιστός αντικατάστασης από ίνες κολλαγόνου (κοκκιώδης ιστός) για να γεμίσει την πληγή και να προωθήσει την επούλωση του δέρματος, αλλά ο νέος ιστός μπορεί να παραμείνει ορατά διαφορετικός από το περιβάλλον δέρμα μετά την επούλωση.
Τύποι ουλών ακμής
Για την αποτελεσματική αφαίρεση των ουλών ακμής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πρώτα τον τύπο, τα χαρακτηριστικά, το σχήμα και το μέγεθός τους. Για βαθιές και εκτεταμένες ουλές, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος θα σας συστήσει ποια μέθοδος λείανσης των ουλών ακμής είναι κατάλληλη για εσάς. Ωστόσο, τα ήπια είδη ουλών και κηλίδων ακμής μπορούν να αντιμετωπιστούν στην άνεση του σπιτιού σας. Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι ουλών;
- Οι ατροφικές ουλές είναι εμβυθισμένες ουλές ακμής που σχηματίζονται εάν το τραύμα του σπυριού δεν επουλωθεί σωστά ή εάν η ποσότητα του συνδετικού ιστού στην περιοχή είναι πολύ μικρή. Αυτός ο τύπος ουλής μοιάζει με τρυπήματα από παχιά βελόνα, γι’ αυτό και αναφέρεται επίσης ως ουλή «ice pick» (οξυγώνια) ή ουλή από παγοκόφτη και είναι αρκετά δύσκολο να αφαιρεθεί.
- Οι υπερτροφικές ουλές χαρακτηρίζονται από ανάγλυφο δέρμα στο σημείο του ουλώδους ιστού. Αυτό προκαλείται από το σχηματισμό ιστού κακής ποιότητας στο σημείο του σπυριού. Αυτός ο ιστός έχει διαφορετική υφή και δείχνει πιο άκαμπτος από το περιβάλλον δέρμα.
- Οι χηλοειδείς ουλές σχηματίζονται όταν η αρχικά υπερτροφική ουλή διευρύνεται και εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του δέρματος. Αυτές οι αρχικά κοκκινωπές-μοβ ανάγλυφες ουλές μπορεί σταδιακά να ξεθωριάσουν. Οι χηλοειδείς ουλές μπορούν επίσης να σχηματιστούν κατά την επούλωση του καμένου δέρματος.
Πώς να αφαιρέσετε τις ουλές στο πρόσωπο και το σώμα;
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις ουλές είναι να συμβουλευτείτε τον/την δερματολόγο σας, ο οποίος/η οποία θα σας προτείνει την καλύτερη λύση για το δέρμα σας. Να θυμάστε ότι ορισμένες ουλές ακμής δεν μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς, αλλά η εμφάνισή τους μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την κατάλληλη φροντίδα. Οι ελαφριές ουλές στο δέρμα μπορεί να μην είναι καν ορατές με την πάροδο του χρόνου και μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε στο σπίτι. Γενικά, η θεραπεία των ουλών ακμής πρέπει να ξεκινά μόνο μετά την επούλωση της ακμής.
Αισθητική δερματολογία – θεραπεία ουλών και υπερμελάγχρωσης ακμής
Εάν υποφέρετε από πραγματικά εκτεταμένες ουλές ακμής, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ο οποίος θα καθορίσει τον κατάλληλο τύπο θεραπείας του δέρματος. Ορισμένες μέθοδοι, όπως η φωτοθεραπεία LED, η σπάτουλα υπερήχων ή το dermaroller, είναι ήδη διαθέσιμες για οικιακή χρήση. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι για την αφαίρεση των ουλών ακμής από δερματολόγο περιλαμβάνουν:
- Η χημική απολέπιση για τις ουλές ακμής είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που αμβλύνει αποτελεσματικά τις ουλές και τους διεσταλμένους πόρους και μειώνει τις κόκκινες κηλίδες ακμής. Το ενεργό συστατικό σε μία χημική απολέπιση είναι συνήθως το γλυκολικό οξύ.
- Η μικροδερμοαπόξεση βοηθά στην λείανση των ουλών και άλλων δερματικών ανωμαλιών, μαλακώνει το δέρμα και αφαιρεί τον ακνεϊκό ιστό χρησιμοποιώντας ένα υψηλής ταχύτητας ηλεκτρικό εργαλείο φρέζας.
- Η κρυοθεραπεία είναι μια θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία των χηλοειδών ουλών, με «πάγωμα» του δέρματος και στη συνέχεια με έγχυση κορτιζόνης.
- Η μάσκα LED ή φωτοθεραπεία φωτονίων, η οποία διεισδύει εντελώς μη επεμβατικά και ανώδυνα στο εσωτερικό των κυττάρων, χρησιμοποιεί διαφορετικά μήκη κύματος (διαφορετικά χρώματα φωτός) για να ενεργοποιήσει την αναγέννηση του δέρματος και να μειώσει την ορατότητα των κηλίδων χρωστικής στο δέρμα.
Ουλές ακμής – συμβουλές της γιαγιάς
Αναρωτιέστε πώς να ξανοίξετε τις κηλίδες ακμής χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά; Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μερικές συμβουλές της γιαγιάς για τις ουλές ακμής, αλλά πάντα να εφαρμόζετε τα συστατικά μόνο σε επουλωμένες περιοχές και ποτέ σε ανοιχτές πληγές. Το μέλι βοηθά να μαλακώσει και να ενυδατώσει το δέρμα με ουλές. Το τζελ από αλόη βέρα ενυδατώνει το δέρμα και μπορεί να το ξανοίξει ελαφρώς. Το tea tree καταπραΰνει το δέρμα και ξανοίγει τις κηλίδες. Το λάδι καρύδας είναι καλό για μασάζ και εντατική ενυδάτωση της επιδερμίδας.