Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μελαγχρωματικές κηλίδες

Ίσως έχετε παρατηρήσει μικρές κηλίδες στο δέρμα που είναι ελαφρώς πιο σκούρα από τον τόνο του δέρματός σας. Πρόκειται πιθανότατα για υπέρχρωση, δηλαδή χρωστικές κηλίδες ή καφέ κηλίδες λόγω ηλικίας ή έκθεσης στον ήλιο. Ξέρετε γιατί εμφανίζονται και πώς να εξουδετερώσετε τις χρωστικές κηλίδες;

Πώς εμφανίζονται τα οι χρωστικές κηλίδες;

Οι χρωστικές κηλίδες οφείλονται κυρίως στα αυξημένα επίπεδα μελανίνης - πρόκειται για μια φυσική χρωστική ουσία, χάρη στην οποία αποκτούν χρώμα τα μαλλιά, τα μάτια και το δέρμα. Το αυξημένο επίπεδο μελανίνης επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες:

 • Υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς τη χρήση προϊόντων με SPF.
 • Ορμονικές αλλαγές: κηλίδες εμφανίζονται συχνά σε γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην εμμηνόπαυση.
 • Ηλικία: ο αριθμός των μελανοκυττάρων μειώνεται με την ηλικία, αλλά η δραστηριότητα και ο όγκος τους αυξάνονται.
 • Φλεγμονή του δέρματος και τραυματισμός που οδηγεί σε απελευθέρωση μελανίνης.
 • Ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά) και βότανα (π.χ. βαλσαμόχορτο).

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα αίτια διακρίνουμε μερικούς βασικούς τύπους χρωστικών κηλίδων.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Τύποι χρωστικών κηλίδων

Μέλασμα

Ένας ιδιαίτερος και ως επί το πλείστον αβλαβής τύπος υπέρχρωσης είναι το μέλασμα (χλόασμα). Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στα μάγουλα, στη μύτη και στο άνω χείλος. Τον συναντάμε πιο συχνά στις γυναίκες επειδή αυτός ο τύπος κηλίδων επηρεάζεται από τις ορμόνες, δηλ. από μεταβολές στο επίπεδό τους που επηρεάζουν στη συνέχεια την ποσότητα της μελανίνης.

Το μέλασμα εμφανίζεται στο 15% των εγκύων γυναικών, γι΄ αυτό ονομάζεται και «μάσκα εγκυμοσύνης». Εκτός από τις έγκυες γυναίκες το συναντάμε και σε γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά. Το μέλασμα μπορεί ευτυχώς να εξαφανιστεί από μόνο του μετά την γέννα ή όταν μειωθεί και η δόση οιστρογόνων.

Κηλίδες που προκαλούνται από τον ήλιο ή λόγω ηλικίας

Προκαλούνται κυρίως λόγω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας κι έτσι εμφανίζονται πιο συχνά σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Χρωστικές κηλίδες δημιουργούνται στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ ή και τα χέρια. Ωστόσο, πρόκειται για αβλαβή τύπο υπέρχρωσης.

Η εμφάνιση αυτών των μικρών σκούρων σημείων επηρεάζεται επίσης από την ηλικία και το χρώμα του δέρματος. Οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα υποφέρουν περισσότερο από χρωστικές κηλίδες παρά οι άνθρωποι με ανοιχτό δέρμα, επειδή οι δεύτεροι έχουν λιγότερη μελανίνη.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, αυτός ο τύπος υπέρχρωσης, γνωστός και ως PIH, είναι αποτέλεσμα φλεγμονής ή τραυματισμού. Η μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση εμφανίζεται συχνά μετά από την ακμή.

Όταν εμφανίζεται φλεγμονή του δέρματος, απελευθερώνεται μελανίνη και η υπερβολική ποσότητα της χρωστικής αυτής προκαλεί υπέρχρωση. Σε τέτοια περίπτωση εμφανίζονται επίπεδες ροζ, κόκκινες ή καφέ κηλίδες στο δέρμα. Αν και το φως του ήλιου δεν προκαλεί μεταφλεγμονώδη υπέρχρωση, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά της. Επομένως, αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως και λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφύγετε την επιδείνωση της μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης. Εκτός από αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, δοκιμάστε κι άλλους τρόπους για να απαλλαγείτε από τις χρωστικές κηλίδες στο πρόσωπό σας.

Πρόληψη της υπέρχρωσης

Η ένταση των χρωστικών κηλίδων επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Επομένως, η επαρκής προστασία από τον ήλιο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης χρωστικών κηλίδων.

 • Χρησιμοποιήστε ποιοτική αντηλιακή κρέμα και μειώστε τον χρόνο έκθεσής σας στο άμεσο ηλιακό φως.
 • Λάβετε υπόψη ότι η ηλιακή ακτινοβολία σας επηρεάζει ακόμα κι όταν δεν εκτίθεστε άμεσα στο φως του ήλιου. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιείτε συχνά κρέμα προσώπου με SPF και make-up με SPF για να αποφύγετε τη δημιουργία χρωστικών κηλίδων στο πρόσωπο.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Πώς να απαλλαγείτε από τις χρωστικές κηλίδες

Η απομάκρυνση των χρωστικών κηλίδων εξαρτάται από το μέγεθος και την ένταση της χρώσης. Μπορείτε να δοκιμάσετε καλλυντικά προϊόντα για την αντιμετώπιση των χρωστικών κηλίδων, εξειδικευμένη θεραπεία, αλλά και διάφορα «γιατροσόφια» για την αντιμετώπιση των χρωστικών κηλίδων.

Καλλυντικά για τις χρωστικές κηλίδες

 • Οι πιο ανοιχτόχρωμες χρωστικές κηλίδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ορό εντατικής θεραπείας ή κρέμα λεύκανσης για τις χρωστικές κηλίδες.
 • Το χημικό πίλινγκ είναι επίσης αποτελεσματικό επειδή ανανεώνει το δέρμα σε βάθος και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα. Μπορείτε να κάνετε θεραπεία σε δερματολόγο ή να δοκιμάσετε ήπιο χημικό πίλινγκ στο σπίτι.

Τα καλύτερα προϊόντα για τις χρωστικές κηλίδες

Η θεραπεία των χρωστικών κηλίδων

Όταν τα καλλυντικά προϊόντα για την αντιμετώπιση των χρωστικών κηλίδων δεν επαρκούν, τότε είναι η κατάλληλη περίοδος για βοήθεια από ειδικούς.

 • Η θεραπεία με λέιζερ έχει παρόμοια αποτελέσματα με το χημικό πίλινγκ, αλλά είναι πιο ακριβής. Οι δερματολόγοι επικεντρώνονται στα συγκεκριμένα σημεία όπου παρατηρείται υπέρχρωση, τα οποία επεξεργάζονται με φως υψηλής ενέργειας για την απομάκρυνση των χρωστικών κηλίδων.
 • Η υδροκινόνη είναι φάρμακο που μπορεί να περιορίσει τη δημιουργία χρωστικών κηλίδων. Ωστόσο, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και σε ακραίες περιπτώσεις να προκαλέσει μεταφλεγμονώδη υπέρχρωση. Χρησιμοποιήστε μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αντιμετώπιση χρωστικών κηλίδων: «γιατροσόφια»

Ορισμένες φορές η θεραπεία των χρωστικών κηλίδων μπορεί να μην είναι αναγκαία, αλλά αν έχετε την αίσθηση πως οι καφέ κηλίδες στο δέρμα μειώνουν την αυτοπεποίθηση σας τότε δοκιμάστε μερικά γιατροσόφια για την αντιμετώπισή τους:

 • Ανακατέψτε χυμό λεμονιού (1 κουταλάκι του γλυκού) με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και γιαούρτι. Εφαρμόστε την μάσκα που δημιουργείται στο δέρμα, αφήστε να δράσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
 • Ανακατέψτε τον κουρκουμά (½ κουταλάκι του γλυκού) και ένα φλιτζάνι φρέσκια κρέμα και εφαρμόστε το μίγμα στις χρωστικές κηλίδες του προσωπου σας. Ξεπλύνετε μετά από 15 λεπτά.
 • Ανακατέψτε αμυγδαλέλαιο με μέλι και τριμμένα αμύγδαλα, αφήστε να δράσει στο πρόσωπο για μια ώρα και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ μόνο με αμυγδαλέλαιο στο δέρμα πριν πάτε για ύπνο και να το αφήστε να δράσει όλη τη νύχτα.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Πώς να καλύψετε τις χρωστικές κηλίδες

Μήπως δεν μπορείτε να απομακρύνετε τις χρωστικές κηλίδες από το πρόσωπό σας; Μήπως μόλις αρχίσατε να χρησιμοποιείτε κρέμα λεύκανσης για χρωστικές κηλίδες και τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ορατά αισθητά; Καλύψτε τις με κονσίλερ ή make-up για να ενοποιήσετε τον τόνο του δέρματός σας και να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας!