Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ατοπική δερματίτιδα

Απασχολεί περίπου το 30% όλων των ανθρώπων. Τα πρώτα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας εμφανίζονται στα μωρά τους πρώτους μήνες. Πρόκειται για μια πάθηση που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά. Μέσα σε δέκα χρόνια, τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας συνήθως εξαφανίζονται, αλλά μερικές φορές αυτή η χρόνια και φλεγμονώδης δερματική νόσος παραμένει μέχρι την ενηλικίωση.

Πώς αναγνωρίζουμε το ατοπικό έκζεμα;

Το ατοπικό έκζεμα εμφανίζεται συχνότερα στα βρέφη. Στο πολύ ξηρό δέρμα εμφανίζονται ερυθρές, μερικές φορές γεμάτες υγρό, φουσκάλες, που προκαλούν στον ασθενή διαρκή κνησμό. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης του εκζέματος.

Η έκταση της νόσου ποικίλλει από άτομο σε άτομο - εμφανίζεται ατοπική δερματίτιδα στο κεφάλι (μέτωπο, φρύδια), στο λαιμό, στον κορμό, αλλά και στα χέρια και τα πόδια, κυρίως πίσω από τα γόνατα και στους αγκώνες. Εάν θέλετε να επιβεβαιώσετε την ατοπική δερματίτιδα σε ένα βρέφος, επισκεφθείτε το γιατρό και τον δερματολόγο σας το συντομότερο μετά τα πρώτα συμπτώματα. Η ατοπική δερματίτιδα απαιτεί μακροχρόνια φροντίδα.

Οι ασθενείς δεν πάσχουν συνεχόμενα από δυσάρεστες φουσκάλες που προκαλούν κνησμό, αλλά εναλλάσσονται δύο φάσεις της ασθένειας - η περίοδος ύφεσης και η περίοδος έξαρσης όπου η κατάσταση του δέρματος επιδεινώνεται. Η επιδείνωση μπορεί να προκληθεί από το άγχος ή το ψυχρό και ξηρό κλίμα. Ο ζεστός και υγρός καλοκαιρινός καιρός μπορεί να ανακουφίσει το ατοπικό δέρμα.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Αιτίες του ατοπικού εκζέματος

Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική, αλλά προκαλείται συχνά από γενετική προδιάθεση σε αλλεργικές αντιδράσεις όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα ή η επιπεφυκίτιδα.

 • Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται στο περίπου 50% των παιδιών με τουλάχιστον έναν γονέα που παρουσιάζει αλλεργίες.
 • Εάν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, η πιθανότητα αυξάνεται στο 80%.

Εκτός από την κληρονομικότητα, το ατοπικό έκζεμα επηρεάζεται επίσης και από το περιβάλλον. Σε πόλεις με υψηλή ρύπανση η δερματίτιδα είναι πιο συχνό φαινόμενο.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του ατοπικού δέρματος είναι η κακή προστατευτική λειτουργία του δέρματος. Ο φραγμός δεν προστατεύει επαρκώς το δέρμα και έτσι γίνεται ευαίσθητο (εύθραυστο). Για το λόγο αυτό, ακόμη και μια φαινομενικά απλή διαδικασία όπως το μπάνιο μπορεί να γίνει δυσάρεστη για όσους πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητες διεισδύουν αλλεργιογόνα στο δέρμα και δημιουργείται φλεγμονή και κνησμός του δέρματος. Αυτό οδηγεί στο επαναλαμβανόμενο ξύσιμο και στη διαταραχή του φραγμού του δέρματος.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Ατοπική δερματίτιδα και αντιμετώπιση

Αν και δεν είναι εφικτή η πλήρης θεραπεία, υπάρχουν αρκετές λύσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας ή για την παράταση της περιόδου ύφεσης. Αυτές περιλαμβάνουν θεραπείες με κορτικοειδή και ανοσοκατασταλτικά, διαμονή κοντά στη θάλασσα, τήρηση των βασικών κανόνων που ισχύουν για όσους πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα και, φυσικά η καθημερινή φροντίδα του δέρματος.

Καλλυντικά και περιποίηση δέρματος για ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα

Το ατοπικό δέρμα πρώτα απ΄ όλα, υποφέρει από τη σοβαρή ξηρότητα και την επακόλουθη αίσθηση κνησμού. Επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ενυδάτωση του. Αυτό ισχύει την περίοδο έξαρσης αλλά και την περίοδο ύφεσης, την οποία μπορείτε έτσι να παρατείνετε. Δοκιμάστε μια ενυδατική κρέμα ή κρέμα για ατοπική δερματίτιδα που είναι κατάλληλες και για παιδιά, ώστε να εξασφαλίσετε μαλακό και ενυδατωμένο δέρμα. Εμπίστευτείτε τα δραστικά συστατικά όπως τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και το licochalcon A για να διατηρήσετε το δέρμα σας ελαστικό και ενυδατωμένο.

Κανόνες μπάνιου για ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα

 • Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 33 °C.
 • Ο ιδανικός χρόνος μπάνιου είναι περίπου 3 έως 5 λεπτά.
 • Χρησιμοποιήστε προϊόντα χωρίς σαπούνι όταν κάνετε μπάνιο. Κατά προτίμηση εξειδικευμένα καλλυντικά για την ατοπία δέρματος, τα οποία έχουν φυσιολογικό ρΗ. Προτιμήστε τζελ και λάδια καθαρισμού για εύθραυστο δέρμα.
 • Μην χρησιμοποιείτε σφουγγαράκι ή γάντια μπάνιου που ερεθίζουν το δέρμα.
 • Ξεπλυθείτε καλά μετά το μπάνιο και στεγνώστε το δέρμα σας χωρίς να τρίβετε.
 • Αμέσως μετά το μπάνιο, εφαρμόστε γαλάκτωμα σώματος για ατοπική δερματίτιδα και ενυδατώστε το πρόσωπό σας με κρέμα προσώπου για ατοπικό δέρμα.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας

Ένας τρόπος για να απαλλαγείτε, τουλάχιστον εν μέρει, από το ατοπικό έκζεμα είναι τα κορτικοειδή που συνταγογραφούνται από γιατρό. Τα κορτικοειδή θεραπεύουν τη φλεγμονή στο δέρμα, αλλά πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα σε περίπτωση οξείας φλεγμονής.

Πιο ήπια από τα κορτικοειδή είναι τα ανοσοκατασταλτικά που δρουν τοπικά και καταστέλλουν την ανεπιθύμητη ανοσοαπόκριση στην πάσχουσα περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει νέα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας παιδιά και ενήλικες.

Φυσική θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας

Για την καταπολέμηση της ατοπικής δερματίτιδας με φυσικό τρόπο, συνιστώνται τα λασπόλουτρα, τα επιθέματα πίτουρου, το αλάτι της Νεκράς θάλασσας, το έλαιο κάνναβης και η τύρφη. Συνιστάται η διαμονή κοντά στη θάλασσα και η τήρηση των βασικών κανόνων υγείας στην καθημερινότητα.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Περισσότερες συμβουλές για το πώς να απαλλαγείτε από την ατοπική δερματίτιδα

Διαμονή κοντά στη θάλασσα

Το νερό της θάλασσας έχει ευεργετική επίδραση στην ατοπική δερματίτιδα. Η διαμονή κοντά στη θάλασσα θα πρέπει να διαρκεί ιδανικά δύο εβδομάδες, για να προλάβει το ατοπικό δέρμα να επωφεληθεί από το θαλασσινό νερό. Κατά τη διαμονή κοντά στη θάλασσα, πρέπει να προστατεύεστε από τον ήλιο περισσότερο από ποτέ. Θα σας βοηθήσει κυρίως το αντηλιακό για παιδιά με ατοπικό έκζεμα, που είναι και το πιο ήπιο για την επιδερμίδα σας.

Βασικοί κανόνες για όσους πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα:

 • Περιποίηση νυχιών. Τα μακριά νύχια ενθαρρύνουν το ξύσιμο και μπορεί να συμβάλουν στην δημιουργία λοίμωξης.
 • Αποφύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα. Βρίσκονται συνήθως σε χαλιά, στρώματα ή κουρτίνες. Αερίζετε συχνά.
 • Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα στα ρούχα και τα σεντόνια σας - το δέρμα ιδρώνει και προκαλείται κνησμός. Προτιμήστε φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι.
 • Χρησιμοποιήστε απαλά απορρυπαντικά και αποφύγετε το μαλακτικό.
 • Μην εκτίθεστε στο άμεσο ηλιακό φως μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. Πριν από την έκθεση στον ήλιο, χρησιμοποιήστε προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας.
 • Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καρύδια και τα θαλασσινά. Μπορούν να προκαλέσουν έξαρση.
 • Αποφύγετε τον καπνό του τσιγάρου και των πούρων και το αλκοόλ.
 • Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά και χωρίς άγχος.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου