Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλλεργία στον ήλιο

Παρατηρήσατε ξαφνική εμφάνιση εξανθήματος με κνησμό ή ερυθρότητας του δέρματος, μετά από σύντομη έκθεση σας στον ήλιο; Έτσι ακριβώς εκδηλώνεται η αλλεργία από τον ήλιο, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού. Σε μερικούς ανθρώπους, η ηλιακή κνίδωση εμφανίζεται συχνά και επανειλημμένα, σε άλλους μόνο λίγες φορές στη ζωή τους. Όταν εκδηλωθεί η αλλεργία από τον ήλιο, μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά της και στο μέλλον.

Τι προκαλεί την αλλεργία στον ήλιο;

Οι ηλιακές αλλεργικές αντιδράσεις οφείλονται κυρίως στην υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία UVA, αλλά και στην ακτινοβολία UVB, η οποία διεισδύει στο δέρμα και βλάπτει τα κύτταρα του δέρματος. Το δέρμα προστατεύεται από το ηλιακό φως με ανοσοαπόκριση που εκδηλώνεται με ερυθρότητα και φλεγμονή.

Η εμφάνιση του ηλιακού εξανθήματος μπορεί να επηρεαστεί από την χρήση καλλυντικών που περιέχουν ορισμένα συστατικά, καθώς και φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία και αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος. Ορισμένα από αυτά είναι τα αντιβιοτικά, η χημειοθεραπεία, το βαλσαμόχορτο, τα φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης ή τα ορμονικά αντισυλληπτικά. Ανατρέξτε πάντα στις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου για πληροφορίες σχετικά με την πιθανή ευαισθησία στον ήλιο.

Πώς εκδηλώνεται η αλλεργία από τον ήλιο;

Η αλλεργία από τον ήλιο εκδηλώνεται για παράδειγμα, με ερυθρότητα του δέρματος, με κνησμώδες εξάνθημα ή μικρές φουσκάλες γεμάτες υγρό στην πλάτη, τους ώμους, τα χέρια, το ντεκολτέ και τα πόδια. Παρόλο που επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών με ανοιχτό ή ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να εμφανιστεί σε όλους ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία.

Ανάλογα με την ένταση της ακτινοβολίας και άλλους παράγοντες, μπορεί να εμφανιστούν διάφορες μορφές δερματικών αντιδράσεων. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ηλιακής αλλεργίας περιλαμβάνουν το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, την ακμή της Μαγιόρκα και την φωτοαλλεργική αντίδραση.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Οι πιο κοινοί τύποι δερματικών αντιδράσεων στον ήλιο

Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός (PLE)

Είναι η πιο κοινή μορφή αλλεργικής αντίδρασης στον ήλιο. Συνήθως χρησιμοποιείται η έκφραση αλλεργία στον ήλιο ή ηλιακό έκζεμα. Η αλλεργία εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο και δεν είναι ακόμα έτοιμο για τις ακτίνες του ήλιου μετά το χειμώνα. Για αυτό και το ηλιακό εξάνθημα εμφανίζεται συχνότερα την άνοιξη παρά στο τέλος του καλοκαιριού, όταν χάρη στο φαινόμενο hardening το δέρμα συνηθίζει τον ήλιο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του PLE περιλαμβάνουν ερυθρότητα, κνησμώδη εξανθήματα ή μικρές φουσκάλες γεμάτες υγρό. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε λίγες ώρες ή μέρες και διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Ωστόσο, όταν εμφανιστούν συνεχίζουν να εμφανίζονται πάντα με την ίδια μορφή, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την ανίχνευση και θεραπεία της αλλεργίας.

Ακμή της Μαγιόρκα

Μοιάζει με τα φλεγμονώδη σπυράκια της κλασικής ακμής ή του PLE. Η εμφάνιση αυτού του είδους αντίδρασης επηρεάζεται από την ένταση του ηλιακού φωτός, αλλά και από τους γαλακτωματοποιητές και τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά.

Φωτοαλλεργικές και φωτοτοξικές αντιδράσεις

Επηρεάζονται από την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας και ταυτόχρονα μπορούν να επηρεαστούν από διάφορα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά που περιέχουν βαλσαμόχορτο ή από διάφορα τρόφιμα (εσπεριδοειδή, σέλινο, σύκα). Εκδηλώνονται ως φλεγμονώδεις και κνησμώδεις περιοχές στο δέρμα.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Τι βοηθάει στην ηλιακή αλλεργία; Η πρόληψη!

Το φως του ήλιου δεν μπορεί να αποφευχθεί τελείως και είναι επίσης σημαντικό για τη σύνθεση της βιταμίνης D. Για να μην εκπλαγείτε δυσάρεστα από τον απότομο ανοιξιάτικο ήλιο, προστατεύστε τον εαυτό σας από το υπερβολικό ηλιακό φως. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα:

 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακά με υψηλό φίλτρο προστασίας από την UVA και UVB ακτινοβολία. Βασιστείτε στα εξειδικευμένα αντηλιακά για δέρμα αλλεργικό στον ήλιο από αναγνωρισμένες εταιρείες όπως La Roche-Posay, Eucerin, Avène ή Bioderma, που έχουν ελεγχθεί από δερματολόγους.
 • Εφαρμόστε το αντηλιακό για δέρμα που παρουσιάζει αλλεργία στον ήλιο κάθε δύο έως τρεις ώρες κατά την έκθεση στο φως του ήλιου. Μην ξεχνάτε ότι το νερό μπορεί να διακόψει την προστατευτική του δράση.
 • Να θυμάστε επίσης να χρησιμοποιείτε κρέμες για μετά την έκθεση στον ήλιο και να ενυδατώνετε την επιδερμίδα. Η καλύτερη επιλογή είναι τα προϊόντα που περιέχουν αλόη βέρα ή πανθενόλη.
 • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και β-καροτένιο.
 • Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση! Ιδανικά αποτελέσματα θα έχετε μέσω ενυδατικών προϊόντων με αλόη βέρα, αλλά και μέσω επαρκούς κατανάλωσης υγρών.
 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και την ηλιοθεραπεία μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ.
 • Αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια της παραμονής σας στον ήλιο, για να συνηθίσει το δέρμα πιο εύκολα στην έκθεση. Όπως όταν αυξάνετε την αντοχή σας στο κρύο.
 • Επιλέξτε ρούχα που σας προστατεύουν από τον ήλιο: σκούρα και όχι πολύ λεπτά.
 • Για καλύτερο μαύρισμα, δοκιμάστε προϊόντα με βήτα καροτίνη, βιταμίνη Ε ή C.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Τι πρέπει να κάνετε αν εμφανιστεί αλλεργία στον ήλιο;

Εμφανίστηκαν ήδη σπυράκια, φουσκάλες ή ερυθρότητα; Το ερεθισμένο δέρμα μπορεί να παρουσιάσει δυσάρεστο κνησμό και δεν έχει πολύ ωραία όψη. Αναρωτιέστε πώς να απαλλαγείτε από την αλλεργία στο ήλιο; Δοκιμάστε μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της αλλεργίας:

 • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στις περιοχές με ηλιακό έγκαυμα.
 • Χρησιμοποιήστε παιδική πούδρα στις φουσκάλες που περιέχουν υγρό.
 • Προστατεύστε τις περιοχές που το απαιτούν με τα ρούχα σας.
 • Μετά τη θάλασσα, κάνετε μπάνιο με γλυκό νερό.
 • Στην περίπτωση εμφάνισης ηλιακού εξανθήματος, αλλά και στην πρόληψή του, βοηθούν τα φάρμακα για διάφορους τύπους αλλεργιών. Μερικά από αυτά είναι το Claritine, Zodak, Zyrtec και Analergin.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου