Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμβουλές και οδηγίες για μέλλουσες μαμάδες

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας κατά την εγκυμοσύνη, πώς να προετοιμαστείτε για τον τοκετό και τί δεν πρέπει να λείπει από τον εξοπλισμό για το μωρό; Έχουμε συμβουλές και αξιόπιστες οδηγίες για τις μέλλουσες μαμάδες.

Είμαι έγκυος

Συγχαρητήρια, θα γίνετε μαμά σε λίγους μήνες! Ας ρίξουμε μια ματιά στις συμβουλές που θα βοηθήσουν εσάς και το σώμα σας να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας.

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε γι’ αυτές τις μικροσκοπικές ουλές. Το σώμα σας είναι ικανό να αναπτύξει ένα όμορφο μωρό από ένα μικροσκοπικό κύτταρο μέσα σε εννέα μήνες, να είστε περήφανες για τον εαυτό σας! Όσο για τις ραγάδες, μπορείτε να τις αποτρέψετε με εντατική ενυδάτωση. Φροντίστε, λοιπόν, να δείχνετε προσοχή στην επαρκή πρόσληψη υγρών και να εφαρμόζετε κρέμα κατά των ραγάδων δύο φορές την ημέρα στις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε ουλές (κοιλιά, στήθος, μηροί και γλουτοί).

 

Σας αγχώνει η περινεοτομή; Η περινεοτομή ή επισιοτομή είναι μια κοινή διαδικασία που διευκολύνει τη γέννηση ενός μωρού. Ωστόσο, η επούλωση δεν εξελίσσεται πάντα βάσει σχεδίου, οπότε αν προτιμάτε να αποφύγετε την περινεοτομή, κάντε μασάζ στο περίνεο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με ένα ειδικό λάδι για μασάζ. Θα προετοιμάσει το περίνεο για μια σημαντική πίεση προς το τέλος του τοκετού κι έτσι μπορεί ακόμη και να αποφύγετε την περινεοτομή ή τον τραυματισμό του.

Όταν αφορά τα καλλυντικά για έγκυες γυναίκες, διαβάστε τα συστατικά κάθε προϊόντος πιο προσεκτικά. Αποφύγετε τη ρετινόλη, η οποία βρίσκεται συχνά σε προϊόντα για το δέρμα με τάση ακμής. Υψηλότερες συγκεντρώσεις έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου. Και το καλοκαίρι στον ήλιο, εφαρμόστε στην κοιλιά σας κρέμες με ορυκτά αντηλιακά φίλτρα.

Συμβουλή! Αν όχι στην ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης, πότε να δοκιμάσετε φυσικά καλλυντικά με όσο το δυνατόν πιο απλή σύνθεση;

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Έτοιμες για το μαιευτήριο

Το τελευταίο τρίμηνο έφτασε κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα για εσάς. Ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε την τσάντα σας για το μαιευτήριο! Εδώ είναι η λίστα με τα πράγματα που πρέπει να πάρετε μαζί σας.

Ο τοκετός είναι ένα μικρό γραφειοκρατικό πάρτι. Αυτά είναι τα έγγραφα που χρειάζονται! Μην ξεχάσετε:

  • ΑΜΚΑ (σε περίπτωση που δεν είστε άμεσα ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε και τον ΑΜΚΑ του άμεσα ασφαλισμένου)
  • ΑΦΜ  και των δύο γονέων
  • Πρωτότυπη και πρόσφατη Ληξιαρχική Πράξη Γάµου µε ηµεροµηνία έκδοσής της εντός έξι (6) µηνών
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και των δύο γονέων
  • Όσον αφορά στη γέννηση τέκνου εντός συµφώνου συµβίωσης, θα πρέπει οι γονείς να προσκοµίζουν ταυτότητες, πρωτότυπη και τελευταίου 6µήνου ληξιαρχική πράξη συµφώνου συµβίωσης, το οποίο θα πρέπει να έχει δηλωθεί στο Ληξιαρχείο
  • Αστυνομική ταυτότητα και των δύο γονέων και δύο φωτοτυπίες αυτών
  •  Πράξη προσδιορισμού επωνύμου τέκνων

 

Εκτός από τα συνηθισμένα είδη υγιεινής, βάλτε στην τσάντα σας τουλάχιστον δύο πακέτα σερβιέτες μητρότητας, μαζί με μερικά αναπνεύσιμα εσώρουχα μιας χρήσης. Δεν έχουν όλα τα μαιευτήρια μαλακό χαρτί υγείας, δύο ρολά θα σας φανούν σίγουρα χρήσιμα. Τα διακριτικά επιθέματα στήθους που πιάνουν το γάλα που ρέει είναι επίσης πολύ πρακτικά.

Συμβουλή! Πάρτε το εσώρουχό σας ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε συνήθως. Μετά τον τοκετό, δεν έχει να κάνει με την αισθητική, αλλά κυρίως με τη μέγιστη άνεση.

Ο θηλασμός είναι μεγάλη επιστήμη. Συνήθως πονάει λίγο στην αρχή, γι' αυτό και οι θηλές σας αξίζουν ποιοτική φροντίδα. Εφαρμόστε τακτικά μια ενυδατική κρέμα, ιδανικά μια που δεν χρειάζεται να ξεπλένεται πριν από το θηλασμό. Εάν έχετε πολύ γάλα, θα εκτιμήσετε το θήλαστρο, το οποίο θα σας δώσει άμεση ανακούφιση και θα βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής λόγω της συσσώρευσης γάλακτος.

Στην τσάντα του μωρού βάλτε κυρίως πάνες, σελτεδάκια, ρούχα και πιπίλα (ξέρετε, για παν ενδεχόμενο!). Και σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας φορμάκια γιατί αυτά του νοσοκομείου είναι λίγο μεγάλα και δεν θα σας βολέψουν. Θα εκτιμήσετε επίσης το βρεφικό λάδι, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται σε υγρό δέρμα – απορροφάται καλύτερα.

Συμβουλή! Μην φέρνετε ρούχα που φοριούνται στο μωρό από το κεφάλι του. 10 στις 11 γυναίκες κάνουν αυτή τη σύσταση.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Είμαι μαμά

Επιτέλους, εσείς και το μωρό σας είστε μαζί στο σπίτι και ψάχνετε για μια ρουτίνα που να ταιριάζει σε όλους. Υπάρχουν πολλοί βοηθοί για να διευκολύνουν αυτή την ταραχώδη περίοδο. 

Η αλλαγή πάνας θα είναι η καθημερινή σας ρουτίνα για ένα διάστημα. Ο πιο απαλός και εύκολος τρόπος είναι να καθαρίζετε το μωρό στον νιπτήρα κάτω από τρεχούμενο χλιαρό νερό. Και για τις στιγμές που θα λείπετε από το σπίτι, είναι χρήσιμο να έχετε υγρά μαντηλάκια. Αερίζετε και ενυδατώνετε τακτικά το δέρμα που είναι επιρρεπές στις πληγές. Ένας εξαιρετικά εύχρηστος βοηθός είναι οι κλασικές υφασμάτινες πάνες. Στην πραγματικότητα είναι ένα είδος γενικής πετσέτας-πανάκι για το μωρό.

Συμβουλή! Για το σκούπισμα του ευαίσθητου δέρματος του μωρού, είναι καλό να πάρετε πάνες μπαμπού. Είναι πολύ πιο μαλακές από τις βαμβακερές.

 

Όταν το μωρό κοιμάται, η μαμά μπορεί να απολαύσει την πολυτέλεια του ντους! Απλά ενεργοποιήστε τη συσκευή παρακολούθησης μωρού και κρατήστε την κοντά σας. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε, όχι μόνο κατά την περίοδο της λοχείας, προϊόντα για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής τα οποία δεν τσούζουν κι επίσης αποκαθιστούν το φυσικό pH της ευαίσθητης περιοχής. Και το μωρό; Κάντε το μπάνιο σε νερό με λάδι και κατά το πλύσιμο, επικεντρωθείτε στις πτυχώσεις στο δερματάκι του, στα δάχτυλα των ποδιών, κάτω από το πιγούνι και πίσω από τα αυτιά.

Το σουτιέν θηλασμού είναι σίγουρα ήδη το δεύτερο σπίτι σας. Κι αν δεν θηλάζεστε, μη στεναχωριέστε. Η εφεύρεση του αιώνα είναι ο θερμαντήρας μπιμπερό, ο οποίος διατηρεί τη βέλτιστη θερμοκρασία του γάλακτος σε σκόνη ή ακόμη και του φαγητού. Θα τον χρησιμοποιείτε συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, βολεύει όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και εκτός σπιτιού!

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Εσείς τι λέτε, αισθάνεστε λίγο πιο έτοιμη να γίνετε μαμά; Σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο γι’ αυτή τη νέα φάση στη ζωή σας.