Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρετινόλη

Η ρετινόλη ή βιταμίνη Α θεωρείται ως θαύμα της φύσης και είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα καταπολέμησης των ρυτίδων και των σημαδιών γήρανσης του δέρματος. Αρχικά, η ρετινόλη προοριζόταν κυρίως για τη θεραπεία της ακμής, αλλά λόγω των θετικών και κυρίως ταχέων παρενεργειών της, οι οποίες επιβραδύνουν τις διαδικασίες γήρανσης του δέρματος, έχει γίνει περιζήτητο συστατικό των αντιγηραντικών καλλυντικών.

 

Η ρετινόλη δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και, χάρη στην ικανότητά της για απολέπιση (ξεφλούδισμα) του δέρματος, βοηθά στην γρήγορη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στην προώθηση του σχηματισμού ινών κολλαγόνου. Η ρετινόλη μπορεί να είναι φυτικής ή ζωικής προέλευσης (ιχθυέλαιο, αυγά, κρέας), αλλά επίσης παράγεται συνθετικά και χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στη βιομηχανία καλλυντικών όσο και στην φαρμακευτική βιομηχανία.

Ιδιότητες της ρετινόλης

Η ρετινόλη ονομάζεται και ελιξήριο νεότητας. Μέσω της απολέπισης εξομαλύνει γρήγορα την υφή του δέρματος, που στη συνέχεια φαίνεται νεαρό και υγιές. Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά η δράση της είναι πολύ εντατική, οπότε είναι καλύτερο να συμπεριλαμβάνουμε σταδιακά τα καλλυντικά προϊόντα με ρετινόλη στη ρουτίνα περιποίησής μας. Τα αποτελέσματα, ωστόσο δεν αργούν να φανούν.

Οφέλη της ρετινόλης για το δέρμα

  • Βοηθά στην εξισορρόπηση του pH του δέρματος και στη συστολή των πόρων, εξασφαλίζοντας στο δέρμα φρεσκάδα και φωτεινότητα.
  • Προωθεί την απολέπιση της επιδερμίδας και εισχωρεί σε βάθος στα επίπεδα του δέρματος, όπου διεγείρει το σχηματισμό ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης του δέρματος, να εξομαλύνει τις ρυτίδες και να αποκαθιστά την ελαστική και απαλή υφή του δέρματος.
  • Λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και προάγει τη φυσική αναγέννηση και ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη ανάπλαση των ουλών και την εξομάλυνση και σύσφιξη του δέρματος.
  • Η βιταμίνη Α είναι ένα αποτελεσματικό βοήθημα στην καταπολέμηση της ακμής και καθαρίζει τους φραγμένους πόρους.
  • Μειώνει την ορατότητα των χρωστικών κηλίδων και επιπλέον, ενισχύει τον σχηματισμό μελανίνης αποτρέποντας έτσι τον σχηματισμό τους.

Καλλυντικά με ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι μια από τις πιο περιζήτητες ουσίες για την καταπολέμηση των ρυτίδων και των σημαδιών γήρανσης του δέρματος. Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και η εμφάνιση των αποτελεσμάτων είναι πολύ γρήγορη. Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσετε τη συγκέντρωσή της, η οποία κυμαίνεται στα καλλυντικά από 0,1% (κρέμες ματιών με ρετινόλη και κρέμες με ρετινόλη για διευρυμένους πόρους) έως 1% (ισχυροί οροί με ρετινόλη κατά των ρυτίδων, κατά της ακμής και των χρωστικών κηλίδων).

Αν ξεκινάτε μόλις την χρήση καλλυντικών με ρετινόλη, συνιστούμε την επιλογή προϊόντων με την μικρότερη συγκέντρωση ρετινόλης. Μπορεί να εμφανιστεί ήπιος ερεθισμός όταν ξεκινήσετε την χρήση της. Δοκιμάστε αρχικά κρέμα και αργότερα προχωρήστε στην χρήση ισχυρότερου ορού ρετινόλης. Εφαρμόστε σταδιακά κρέμα με βιταμίνη Α κάθε τρίτη ημέρα, μετά από δύο εβδομάδες εφαρμόστε κάθε δεύτερη μέρα και μετά από ένα μήνα χρήσης, μπορείτε να εφαρμόζετε ρετινόλη στο δέρμα σας κάθε βράδυ. Περίπου μετά από ένα μήνα χρήσης θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα.

Η ρετινόλη προάγει την απολέπιση του δέρματος, γι΄ αυτό πρέπει να την εφαρμόζετε μόνο τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να προστατεύετε πάντα το δέρμα σας με κρέμες υψηλού δείκτη προστασίας (SPF 30-50) για την αποφυγή ανεπιθύμητης φθοράς του δέρματος.

Ανακαλύψτε το δικό σας ελιξήριο νεότητας στο notino.gr και συμπεριλάβετε ορό ρετινόλης, κρέμα προσώπου με ρετινόλη και άλλα αντιγηραντικά προϊόντα με ρετινόλη για την φροντίδα του ώριμου δέρματος. Ανακαλύψτε τη μοναδική δύναμη της ρετινόλης!

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου