Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκουαλένιο στα καλλυντικά

Αν έχετε ποτέ συναντήσει ένα συστατικό καλλυντικών με το όνομα «σκουαλένιο» στα προϊόντα σας και ίσως έχετε κάνει κάποια έρευνα σχετικά με αυτό, μπορεί να έχετε συναντήσει τους όρους «squalane» καθώς και «squaline». Αν νομίζατε ότι ήταν το ίδιο συστατικό, κάνατε λάθος. Αυτό το ένα γράμμα επηρεάζει σημαντικά τη σταθερότητα της ένωσης. Επομένως, πριν προχωρήσουμε στην περιγραφή των αποτελεσμάτων του σκουαλένιου, ας συζητήσουμε τη διαφορά μεταξύ σκουαλένιου και σκουαλάνιου.

Το σκουαλάνιο (squalane) είναι μια υδρογονωμένη μορφή σκουαλένιου. Το σκουαλένιο είναι ένα λιπίδιο (λίπος) που βρίσκεται φυσικά στο δέρμα και εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες μας. Ωστόσο, το σκουαλένιο δεν είναι πολύ σταθερό για χρήση σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, οπότε τροποποιείται για να διαρκεί περισσότερο. Έτσι το σκουαλένιο που τροποποιήθηκε ονομάζεται σκουαλάνιο – και μπορείτε να το βρείτε σε προϊόντα για το πρόσωπο και τα μαλλιά.

Ιδιότητες σκουαλάνιου

Επειδή το σκουαλάνιο στα καλλυντικά μιμείται τα φυσικά έλαια του δέρματός μας, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Είναι ένα κορυφαίο αντιγηραντικό ενυδατικό συστατικό για όλους τους τύπους επιδερμίδας. Είναι επίσης ένα πολύ ελαφρύ έλαιο που συμπληρώνει ιδανικά τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Δεν είναι λιπαρό και παρέχει ενυδάτωση χωρίς το πρόσθετο βάρος που δημιουργούν ορισμένα έλαια και προϊόντα με βάση τα έλαια.

 

Δράση του σκουαλάνιου στην επιδερμίδα

  • Απαλύνει και λειαίνει την επιδερμίδα.
  • Βοηθά στην ενίσχυση του φυσικού προστατευτικού φραγμού του δέρματος.
  • Καταπραΰνει το ξηρό και ερεθισμένο δέρμα και βοηθά στην ερυθρότητα.
  • Ενυδατώνει, κλειδώνει την υγρασία στην επιδερμίδα σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος.
  • Ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, οπότε είναι επίσης κατάλληλο για άτομα με λιπαρή επιδερμίδα, επιρρεπή στην ακμή.
  • Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα οφέλη του σκουαλάνιου περιλαμβάνουν επίσης την ενοποίηση του τόνου της επιδερμίδας, καθώς και το ξεθώριασμα των σκούρων κηλίδων.

Δράση του σκουαλάνιου στα μαλλιά

  • Βοηθά στο κλείδωμα της υγρασίας στα μαλλιά και ενυδατώνει τα ξηρά μαλλιά χωρίς να τα βαραίνει.
  • Παρέχει στα μαλλιά θερμική προστασία όταν χρησιμοποιείτε σίδερο ισιώματος, σίδερο για μπούκλες και κατά την έκθεση στον ήλιο.
  • Ενδυναμώνει τα μαλλιά και συμβάλλει στην αύξηση της λάμψης τους.

Καλλυντικά με σκουαλάνιο

Το πιο αγαπημένο προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας είναι το λάδι με σκουαλάνιο. Ωστόσο, να αναζητάτε πάντα 100% λάδι με σκουαλάνιο και να αποφεύγετε τα περιττά πρόσθετα. Οι οροί, οι μάσκες ή οι κρέμες ματιών με σκουαλάνιο είναι επίσης πολύ αγαπημένα προϊόντα. Το σκουαλάνιο μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά σε καθαρή και τονωμένη επιδερμίδα. Εάν το συμπεριλάβετε στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης, τότε μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε κρέμα με SPF.

Το σκουαλάνιο είναι ιδανικό για ξηρή, ερεθισμένη και ευαίσθητη επιδερμίδα και ξηρά μαλλιά. Ωστόσο, επειδή είναι ένα μη φαγεσωρογόνο λάδι, είναι κατάλληλο για κάθε τύπο επιδερμίδας – και της λιπαρής και προβληματικής.

Συμβουλή: Εάν χρησιμοποιείτε ρετινόλη, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε το σκουαλάνιο πριν από τη ρετινόλη για να μειώσετε πιθανό ερεθισμό της επιδερμίδας.

Η χρήση του σκουαλάνιου στη βιομηχανία καλλυντικών ήταν προηγουμένως αμφιλεγόμενη – για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνταν το λάδι από συκώτι καρχαρία. Ωστόσο, τώρα οι περισσότερες εταιρείες καλλυντικών εργάζονται πλέον μόνο με φυτικές μορφές σκουαλάνιου, οι οποίες εξάγονται από ελιές, ρύζι ή ζαχαροκάλαμο. Είναι επομένως ακόμη και ένα vegan συστατικό.

Χαρίστε στην επιδερμίδα σας απαλότητα και προστασία από τις δυσμενείς εξωτερικές επιδράσεις χάρη στα προϊόντα με σκουαλάνιο! Και ανακαλύψτε κι άλλα συστατικά καλλυντικών, όπως η νιασιναμίδη, τα πεπτίδια ή τα κηραμίδια.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου