Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κεραμίδια

Τα κηραμίδια είναι λιπίδια, δηλαδή λίπη. Πρόκειται για ενώσεις λιπαρού οξέος με σφιγγοσίνη και αποτελούν το κύριο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών στο δέρμα μας. Αν και είναι φυσικό μέρος του δέρματος, τα επίπεδά τους μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου και μετά τα 40 ο σχηματισμός νέων κηραμιδίων σχεδόν σταματάει.

 

Τα κηραμίδια συμβάλλουν στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και αποτρέπουν το σχηματισμό ρυτίδων, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα παρέχουμε διαρκώς στο δέρμα μας μέσω των καλλυντικών προϊόντων. Η έλλειψή τους στο δέρμα μπορεί να εκδηλωθεί με δυσάρεστο κνησμό, τράβηγμα και ερεθισμό. Τα κηραμίδια στο δέρμα και στα μαλλιά συμβάλλουν στη συγκράτηση της υγρασίας και σχηματίζουν προστατευτικό φραγμό. Γι’ αυτό το λόγο τα βρίσκουμε συχνά στα καλλυντικά για ξηρό δέρμα και μαλλιά και σε προϊόντα για την αντιμετώπιση του εκζέματος, της δερματίτιδας και της ψωρίασης.

Ιδιότητες των κηραμιδίων

Τα κηραμίδια έχουν μεγάλη επίδραση στην όψη του δέρματος καθώς και στη συνολική του υγεία και στην ευαισθησία σε επιβλαβείς επιδράσεις του περιβάλλοντος (στρεσογόνοι και παθογόνοι παράγοντες). Χάρη στα κηραμίδια, το δέρμα είναι σφριγηλό, πλήρες και καλά ενυδατωμένο. Διαθέτουν επίσης τη δυνατότητα να αναπλάθουν το δέρμα μέχρι και σε μοριακό επίπεδο.

Τα οφέλη των κηραμιδίων στο δέρμα

  • Προστατεύουν το δέρμα από την ξηρότητα που προκαλείται από το περιβάλλον (θέρμανση, κλιματισμός, ρύπανση και ακτινοβολία UV).
  • Αποκαθιστούν τη δομή του δέρματος και αποτρέπουν την λέπτυνση του δέρματος και την απώλεια ελαστικότητας.
  • Αναπλάθουν το δέρμα και δρουν προληπτικά κατά του σχηματισμού ρυτίδων και των σημαδιών γήρανσης του δέρματος.
  • Με τον προστατευτικό φραγμό που σχηματίζουν, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση επιβλαβών ελεύθερων ριζών, μικροοργανισμών και αλλεργιογόνων στο δέρμα.

Τα οφέλη των κηραμιδίων στα μαλλιά

  • Ενεργοποιούν τις διεργασίες ανάπλασης στον εξωτερικό φλοιό της τρίχας αποκαθιστώντας έτσι την κυτταρική συνοχή, με αποτέλεσμα να θεραπεύεται η τρίχα σε όλο το μήκος της.
  • Φροντίζουν το τριχωτό της κεφαλής και τις ρίζες των μαλλιών, δημιουργούν προστατευτικό φραγμό έναντι της ξηρότητας και των εξωτερικών βλαβερών επιδράσεων.
  • Διατηρούν τα μαλλιά γερά, δυνατά, λαμπερά και χωρίς πιτυρίδα.

Κηραμίδια στα καλλυντικά

Με το πέρασμα του χρόνου ο μανδύας του δέρματος εξασθενεί και παύουν να σχηματίζονται κηραμίδια, τα οποία συμβάλλουν στην πλήρωση του διακυτταρικού χώρου έτσι ώστε το δέρμα να φαίνεται νεανικό και χωρίς ορατές φθορές λόγω της γήρανσης. Τα καλλυντικά με κηραμίδια δρουν ως πρόληψη, για αυτό δεν πρέπει να διστάζουμε να τα χρησιμοποιούμε συστηματικά μετά τα 30. Γύρω στα 40, λείπει από το δέρμα περίπου το 60% των κηραμιδίων και έτσι αυξάνεται η τραχύτητα του δέρματος και η ορατότητα των ρυτίδων.

Τα κηραμίδια είναι φυσικό συστατικό του δέρματος και επομένως είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος, συμπεριλαμβάνοντας και το εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα με τάση ακμής. Δοκιμάστε κρέμα ματιών με κηραμίδια για τη φροντίδα της λεπτής επιδερμίδας στην περιοχή των ματιών και την πρόληψη του σχηματισμού μαύρων κύκλων ή ενυδατικούς ορούς και κρέμες προσώπου με ceramides για το ξηρό δέρμα.

Τα κηραμίδια για τα μαλλιά στη μορφή εντατικών μασκών, θεραπειών και κοντίσιονερ, συμβάλλουν στην γρήγορη ανάπλαση των φθαρμένων ινών της τρίχας και παράλληλα προστατεύουν την ποιότητα των μαλλιών στις περιπτώσεις της συχνής βαφής και της επεξεργασίας με θερμότητα.

Η δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος στο δέρμα, ο κνησμός, οι ορατές ρυτίδες και τα άτονα μαλλιά αποτελούν ένδειξη απώλειας κηραμιδίων στον οργανισμό. Στο notino.gr θα βρείτε καλλυντικά με κηραμίδια για το πρόσωπο και την περιοχή των ματιών, ενυδατική φροντίδα δέρματος ολόκληρου του σώματος και των ποδιών. Δοκιμάστε τα και απολαύστε όμορφο δέρμα χωρίς σημάδια γήρανσης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου