Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι το SPF και πως να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον ήλιο;

12 Μαΐου 2022Notino
Στη σημερινή εποχή, η προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο είναι το άλφα και το ωμέγα της περιποίησης του δέρματος. Όσο πιο πολλά ξέρετε για το SPF τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να επιλέξετε αντηλιακά. Οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι το αντηλιακό προσώπου είναι ήδη μια καθημερινή ανάγκη.

Όλοι γνωρίζουν τη συντομογραφία «SPF», αλλά δεν είμαστε πάντα σίγουροι για το πώς να επιλέγουμε ή να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας. Τι ακριβώς είναι το SPF; Πόσο ακριβώς αντηλιακό χρειάζεται να απλώνω σε ολόκληρο το σώμα μου; Και χρειάζεται να χρησιμοποιώ κρέμα με SPF εάν το make-up μου περιέχει ήδη; Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλα όσα μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με το SPF. 

Ποια είναι η σημασία του SPF;

Η συντομογραφία SPF σημαίνει Sun protection factor, δηλαδή «παράγοντας προστασίας». Με απλά λόγια, είναι μια κλίμακα που επισημαίνει το χρονικό διάστημα που μπορείτε να εκτίθεστε με ασφάλεια στον ήλιο. Αν γνωρίζετε ότι θα καείτε σε 10 λεπτά χωρίς κρέμα με δείκτη προστασίας, τότε πολλαπλασιάστε αυτόν τον αριθμό με τον αριθμό του δείκτη προστασίας που αναγράφεται στο προϊόν. Για παράδειγμα: πολλαπλασιάστε την αντηλιακή κρέμα SPF 15 με τον αριθμό 10. 

Θα έχετε αποτέλεσμα 150 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να είστε προστατευμένοι. Ο μεσημεριανός ήλιος είναι ισχυρότερος τους καλοκαιρινούς μήνες˙ πρέπει επίσης να λαμβάνετε υπόψη τα σύννεφα και την ποσότητα της κρέμας που χρησιμοποιείτε. Μην ξεχνάτε να προστατεύεστε από τον ήλιο ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, στο αυτοκίνητο και κοντά σε παράθυρα. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά η UVA ακτινοβολία διαπερνά το τζάμι του παραθύρου και προκαλεί γήρανση της επιδερμίδας. 

προϊόντα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ SPF 30 και SPF 50;

Ένα προϊόν με δείκτη προστασίας 10 προστατεύει από την UVB ακτινοβολία κατά 90 %, ένα προϊόν με δείκτη προστασίας 30 φιλτράρει το 97% της UVB ακτινοβολίας και ένα προϊόν με συντελεστή 50 φιλτράρει έως και το 98% της UVB ακτινοβολίας. Επομένως, λάβετε υπόψη τις ανάγκες της επιδερμίδας σας όταν επιλέγετε το κατάλληλο προϊόν. Για παράδειγμα, είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιείτε SPF 50 για δέρμα με έντονη μελάγχρωση. 

Και κάτι ακόμη: Μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά στην υφή μεταξύ των SPF 30 και 50, ειδικά όταν πρόκειται για μεμονωμένες επωνυμίες. Αυτό ισχύει κυρίως για τα προϊόντα με μεταλλικά στοιχεία, τα οποία είναι συνήθως βαρύτερα. Ωστόσο, υπάρχουν επωνυμίες που μπορούν να κερδίσουν τεχνολογικά ακόμη και με αυτό το μειονέκτημα. 

Ασφαλής ηλιοθεραπεία

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η καθημερινή χρήση αντηλιακής προστασίας εγγυάται νεανικό δέρμα. Το κλειδί είναι να γνωρίζετε τι είδους δέρμα έχετε, τι χρειάζεται και πώς αντιδρά. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε αν το δέρμα μας αντέχει καλά τον ήλιο ή αν είναι ευαίσθητο και κοκκινίζει γρήγορα. Αυτό το γρήγορο κοκκίνισμα δείχνει τη στιγμή που το δέρμα φωνάζει: «προστατέψτε με». 

Καλό είναι να κάνετε ηλιοθεραπεία με σύνεση, να εφαρμόζετε μια κρέμα με επαρκή δείκτη προστασίας και να μαυρίζετε σταδιακά.

Δώστε χρόνο στο δέρμα σας. Με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας, μαυρίζετε πιο αργά αλλά πιο μόνιμα. Ευτυχώς, οι μέρες που εκθέταμε τους εαυτούς μας στον άμεσο ήλιο χωρίς τη χρήση αντηλιακού και ειδικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα «για να μαυρίσουμε πιο γρήγορα» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για την προστασία από τον ήλιο και τους κινδύνους της ηλιοθεραπείας. 

Αλλά κάποτε, η προστασία δεν ήταν τόσο σημαντική και ο καρκίνος του δέρματος ήταν λίγο πολύ άγνωστη έννοια. Η ανεύθυνη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να οδηγήσει σε αυτόν τον τύπο καρκίνου, ο οποίος έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Ο ετήσιος έλεγχος των κρεατοελιών μπορεί επίσης να αποτελέσει προληπτικό μέτρο. 

Τι είναι η μελανίνη και τι ρόλο παίζει;

Η μελανίνη είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στο δέρμα, τα μαλλιά, την ίριδα ή τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες του φωτός, δηλαδή την UV ακτινοβολία. Η παραγωγή της στον οργανισμό ενισχύεται από τα πράσινα φυτά, οπότε μη διστάσετε να προσθέσετε στη διατροφή σας το καλοκαίρι σαλάτες, μπρόκολο και ροφήματα με πράσινα λαχανικά. 

προϊόντα

Η πρώτη αντηλιακή κρέμα; Για τα βουνά!

Το φαινόμενο SPF αναπτύχθηκε από έναν νεαρό Ελβετό χημικό. Το 1938, έπαθε ηλιακό έγκαυμα στα βουνά, και εξαιτίας αυτής της ταλαιπωρίας αποφάσισε να εφεύρει ένα αντηλιακό. 

Το 1944, ένας συνάδελφός του χρησιμοποίησε ένα είδος βαζελίνης στο δέρμα των στρατιωτών ως φυσικό εμπόδιο κατά του ήλιου. Έτσι, ένωσαν τα μυαλά τους και δημιούργησαν την πρώτη αντηλιακή προστατευτική κρέμα. Δημιουργήθηκε συνδυάζοντας βαζελίνη, βούτυρο κακάο και λάδι καρύδας και ονομάστηκε «Gletcher Creme» – δηλαδή κρέμα για τα βουνά. 

Πώς χωρίζουμε τα φίλτρα UV;

  • UVA – το «A» είναι συντομογραφία για το «aging». Προκαλεί γήρανση του δέρματος, μελάγχρωση και αλλεργίες στον ήλιο. Ακόμη και αν δεν μπορείτε να δείτε τον ήλιο, εξακολουθεί να λειτουργεί όταν έχει συννεφιά.
  • UVB – το «B» είναι συντομογραφία για το «burning». Είναι υπεύθυνο για το ηλιακό έγκαυμα και το μαύρισμα του δέρματος.

Εκτός από τα παραδοσιακά φίλτρα UV, ορισμένες επωνυμίες προσφέρουν και νεότερα συστατικά που ενισχύουν το επίπεδο προστασίας από τον ήλιο. Τα σημερινά αντηλιακά προσώπου περιέχουν επίσης ενεργά συστατικά όπως νιασιναμίδη, βιταμίνες ή υαλουρονικό οξύ. Οι κατασκευαστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αντηλιακές προστατευτικές κρέμες γίνονται πλέον καθημερινή ρουτίνα για την επιδερμίδα. 

Πώς επηρεάζει ο ήλιος το δέρμα;

Μία από τις συνέπειες είναι η γήρανση της επιδερμίδας. Οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης χάνουν την ελαστικότητά τους. Χαλαρώνουν και κάνουν το δέρμα να φαίνεται γερασμένο. Μια άλλη δυσάρεστη συνέπεια είναι η δυσανεξία στον ήλιο. Κνησμώδες εξάνθημα, ερυθρότητα έως κάψιμο τα οποία πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει. Η μελάγχρωση, η οποία είναι επίσης αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Ξέρετε πόσο αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζετε;

Μπορεί να σας εκπλήξει όσο και εμένα, αλλά χρειαζόμαστε ποσότητα σε μέγεθος μπάλας του γκολφ για όλο το σώμα. Για το πρόσωπο τρία δάχτυλα είναι αρκετά. Μην ξεχνάτε τα αφτιά, καίγονται εύκολα. Το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο και συχνά εκτεθειμένο.

Επομένως, η χρήση SPF κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να γίνει τακτικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας ομορφιάς. Συγχρόνως, προσθέτουμε τελικά και μια κρέμα με SPF στην πρωινή μας τελετουργία ομορφιάς. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθείτε να εφαρμόζετε αντηλιακό πάνω από την κρέμα ημέρας. Η ποικιλία των κρεμών είναι τόσο μεγάλη σήμερα που η εύρεση της καταλληλότερης υφής δεν αποτελεί πρόβλημα. Όσο πιο ελαφριά είναι η υφή, τόσο πιο άνετη θα είναι η στρώση των προϊόντων για την επιδερμίδα.

Το make-up που περιέχει SPF δεν υποκαθιστά τη χρήση αντηλιακού. Το θετικό είναι ότι θα δημιουργήσει άλλο ένα εμπόδιο. Αυτό το «δεύτερο δέρμα» προστατεύει επίσης πολλές γυναίκες από πιθανή μελάγχρωση.

Δεν είναι αρκετό να χρησιμοποιούμε μια κρέμα ημέρας με SPF;

Ενώ η κρέμα ημέρας μπορεί να εξασφαλίσει κάποια προστασία από τον ήλιο, δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το αντηλιακό από μόνο του. Δεν παρέχει προστασία όλη την ημέρα (ακόμη και το αντηλιακό με SPF 50 μπορεί να μην είναι αρκετό για όλη την ημέρα). Ειδικά αν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους και είμαστε εκτεθειμένοι στον έντονο ήλιο. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να επαναλάβετε την εφαρμογή του SPF. 

Πώς γίνεται αυτό;

Η ανανέωση του SPF ακούγεται περίπλοκη, αλλά δεν είναι και επιστήμη. Φυσικά, δε χρειάζεται να βγάλετε το μακιγιάζ σας και να εφαρμόσετε ξανά όλα τα προϊόντα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα σε μορφή σπρέι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έχω το Anthelios αναζωογονητικό σπρέι προσώπου κατά της γυαλάδας SPF 50 στην τσάντα μου και το εφαρμόζω εύκολα πάνω από το μακιγιάζ μου όταν χρειάζεται.

Στις διακοπές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακές κρέμες με χρώμα. Μπορούν να αντικαταστήσουν εν μέρει το μακιγιάζ και να παρέχουν τέλεια προστασία. Είναι ακόμη και αδιάβροχα, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι μέρος της προστασίας θα ξεπλυθεί με το νερό. Σε αυτή την περίπτωση, εφαρμόζω ξανά την κρέμα με χρώμα και SPF πάνω από την αρχική στρώση. Λάβετε υπόψη και τη χρήση της πετσέτας, καθώς η μηχανική τριβή μπορεί επίσης να μειώσει την προστασία του δέρματος.

SPF και παιδιά

Δεν εκθέτουμε τα μωρά στον ήλιο, το δέρμα τους δεν έχει ακόμη την ικανότητα να προστατευτεί. Είναι ευαίσθητο, καίγεται και υπερθερμαίνεται εύκολα. Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο κυρίως φορώντας τον κατάλληλο ρουχισμό˙ όταν παίζουν σε εξωτερικούς χώρους ή στο νερό, είναι ιδανικό να χρησιμοποιούμε την υψηλότερη δυνατή προστασία. Βγαίνετε συχνά έξω με τα παιδιά σας; Έχετε πάντα μαζί σας μια μικρή συσκευασία αντηλιακού για το πρόσωπο.

Διαβάστε περισσότερα