Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να φροντίσετε τα παιδικά δόντια

Πιστεύετε ότι τα πρώτα παιδικά δόντια θα πέσουν ούτως ή άλλως, οπότε το παιδί σας θα τα καταφέρει κάπως χωρίς τέλεια στοματική υγιεινή; Λάθος! Εσείς, οι γονείς, είστε υπεύθυνοι για την κατάσταση των δοντιών των παιδιών σας, γι' αυτό μην υποτιμάτε τη φροντίδα τους. Αυτά που μαθαίνουν τα παιδιά σας όταν ακόμη είναι μικρά θα τους εξοικονομήσουν πολλά χρήματα αργότερα.
 
 Τα νεογιλά δόντια έχουν πολλά να διαχειριστούν. Δαγκώνουν, μασάνε, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ομιλίας και του καλού δαγκώματος. Για να μην αναφέρουμε ότι κανείς δεν θέλει ένα παιδί με ένα χαμόγελο τρόμου με τη μορφή μαυρισμένων δοντιών.
 
Η πρώτη οδοντοφυΐα είναι ένα μεγάλο γεγονός. Δυστυχώς, όμως, συχνά προηγούνται άγρυπνες νύχτες γεμάτες κλάματα του μωρού (και συχνά και δικού σας). Η οδοντοφυΐα μπορεί πραγματικά να πονάει πολύ. Σήμερα, όμως, μπορείτε να ανακουφίσετε το μικρό σας με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, λάδι για τα ούλα, δροσιστικά τζελ ή μασητικά. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να βάλετε το μασητικό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μερικές ώρες.

Η τερηδόνα είναι η πιο κοινή λοίμωξη

 Απλά αξίζει να φροντίζετε πολύ καλά τα πρώτα δόντια. Γνωρίζατε ότι η τερηδόνα είναι η πιο κοινή μολυσματική ασθένεια; Επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα και απειλεί τα γειτονικά δόντια. Ένα καθαρό δόντι σημαίνει ένα υγιές δόντι, που δεν θα χαλάσει. Και η πρόληψη είναι πολύ φθηνότερη από την μετέπειτα ορθοδοντική θεραπεία.
Πώς να την εξασφαλίσετε; Πραγματικά πανεύκολα. Δεν είναι κι επιστήμη. Ο καθαρισμός των παιδικών δοντιών είναι παρόμοιος με αυτόν ενός ενήλικα. Μόνο τα εξαρτήματα προσαρμόζονται στην ηλικία του παιδιού.
Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δόντια, είναι καιρός να αρχίσετε τον τακτικό και σχολαστικό καθαρισμό. Μέχρι την ηλικία των δύο, μπορείτε να αρκεστείτε στη λεγόμενη οδοντόβουρτσα δακτύλου, η οποία είναι βασικά μια οδοντόβουρτσα που βάζετε στο δάχτυλο. Το αργότερο από την ηλικία των 2 είναι καιρός για μια ποιοτική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.
Μην αφήνετε την επιλογή τους στην τύχη, αλλά επιτρέψτε στο μικρό σας να επιλέξει το χρώμα και τη γεύση. Αν το εμπλέξετε στη διαδικασία καθαρισμού, θα το απολαύσει περισσότερο. Καθώς φροντίζει τα δόντια του, εξηγήστε του γιατί η καθαριότητα είναι τόσο σημαντική. Διατίθενται επίσης εκπαιδευτικά παιχνίδια με οδοντιατρικό θέμα.

Οδοντόβουρτσα και τεχνική

Πάρτε στο παιδί σας μια οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή, ευθεία κοπή και με όσο το δυνατόν πιο μαλακές ίνες. Αυτό που μπορείτε να αποφύγετε με τα παιδιά, ωστόσο, είναι τα μεσοδόντια βουρτσάκια και τα οδοντικά νήματα. Τα πρώτα δόντια έχουν συνήθως αρκετό χώρο μεταξύ τους, οπότε μπορείτε να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να βγάλει τα μόνιμα δόντια για να χρησιμοποιήσετε μεσοδόντια βοηθήματα.
Μέχρι την ηλικία των 6 αναλάβετε εσείς τον καθαρισμό των δοντιών των παιδιών σας. Ποντάρετε στην λεπτομέρεια και από την ηλικία των έξι συνεχίστε για λίγο καιρό να τα καθαρίζετε. Εάν είναι δυνατόν, βουρτσίζετε τα δόντια μαζί. Και σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερα να το κάνεις έστω και μια φορά παρά να το πεις εκατό. 
Δεν έχει σημασία από ποια γωνία βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας. Το βασικό είναι να μην πιέζετε πολύ δυνατά. Το καλύτερο είναι να ακολουθείτε κυκλική κίνηση γνωστή ως τεχνική ζωγραφικής του ήλιου. Οι περισσότερες τροφές πιάνονται γενικά στη γραμμή των δοντιών και των ούλων. Διδάξτε στο παιδί ότι πρώτα καθαρίζονται τα πάνω δόντια και μετά τα κάτω. Δεν θέλετε να βουρτσίζετε πρώτα με κόπο τα κάτω δόντια και στη συνέχεια να «ρίχνετε» πάνω τους βρωμιά.
Μόλις το παιδί σας έχει εξοικειωθεί με την χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, τότε μπορείτε να του δώσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Οι πιθανότητες είναι να του αρέσει περισσότερο το καθάρισμα με αυτήν.

Οδοντόκρεμα με ή χωρίς φθόριο;

Αφήστε, επίσης, το παιδί σας να έχει τη δική του οδοντόκρεμα – οι παιδικές διαφέρουν σημαντικά ως προς την περιεκτικότητα σε φθόριο.
Το φθόριο είναι ένα καλό βοήθημα για τη φροντίδα του σμάλτου γιατί το ενισχύει κι επιπλέον μειώνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Το πρόβλημα με το φθόριο είναι ότι τα παιδιά συνήθως δεν φτύνουν την οδοντόκρεμα (επειδή τους αρέσει). Υψηλές δόσεις φθορίου οδηγούν σε φθορίωση, η οποία εκδηλώνεται στα δόντια αρχικά ως λευκοί και αργότερα ως κίτρινοι-καφέ λεκέδες. Δυστυχώς, αυτοί δεν είναι μόνο αντιαισθητικοί, αλλά γενικά μειώνουν τη συνολική αντοχή του δοντιού έναντι της τερηδόνας.
Ηαπαραίτητη ημερήσια δόση φθορίου για τα παιδιά μπορεί να ληφθεί σχετικά εύκολα από τα κοινά τρόφιμα. Το φθόριο βρίσκεται κυρίως στα ψάρια, τα δημητριακά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και στα καρύδια.
 Έτσι, αν ψάχνετε για την πρώτη οδοντόκρεμα του παιδιού σας, εξετάστε αν μπορεί ή όχι να την φτύσει μετά τον καθαρισμό.

Τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά

Βάλτε για πρώτη φορά το στοματικό διάλυμα στην διαδικασία καθαρισμού των δοντιών γύρω στην ηλικία των πέντε ετών. Απλά όταν είστε σίγουροι ότι το παιδί δεν θα το καταπιεί, αλλά θα το φτύσει τελείως.
Βουρτσίστε τα δόντια δύο φορές την ημέρα, ιδανικά για 2 λεπτά. Κι επειδή κάθε κίνηση μετράει, πάρτε ένα χρονόμετρο. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια απλή κλεψύδρα, η οποία κάνει τα κρίσιμα 120 δευτερόλεπτα να περνούν λίγο πιο γρήγορα.
Και μην ξεχνάτε να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο. Την πρώτη φορά γύρω στον ένα χρόνο του παιδιού, στη συνέχεια κάθε έξι μήνες. Ποτέ, μα ποτέ μην τρομάζετε τα παιδιά σας με τον οδοντίατρο. Η επίσκεψή σε αυτόν δεν είναι τιμωρία, αλλά αναπόσπαστο μέρος πρόληψης της υγείας.