Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέες τάσεις στη φροντίδα των δοντιών! Ανακαλύψτε τη μαγεία της έξυπνης τεχνολογίας

11/3/2024

Jana Uhlir

Χρόνος ανάγνωσης 6΄

Η φροντίδα των δοντιών σας δεν ήταν ποτέ τόσο ωραία. Ξεχάστε τις βαρετές οδοντόβουρτσες και προσκαλέστε τη νέα τεχνολογία στο μπάνιο σας! Κάνει τη φροντίδα των δοντιών σας όχι μόνο πιο διασκεδαστική, αλλά και πιο σχολαστική. Πώς να καθαρίζετε σωστά και ποιοι έξυπνοι βοηθοί είναι οι κορυφαίοι;

Η σωστή διαδικασία είναι το βασικό

Η βάση της σωστής υγιεινής των δοντιών είναι σίγουρα η σχολαστική απομάκρυνση της πλάκας από όλες τις επιφάνειες του δοντιού. «Τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί μετά το πρωινό, το βράδυ πριν πάτε για ύπνο και στη συνέχεια να μην τρώτε και να μην πίνετε τίποτα άλλο εκτός από νερό», συνιστά η οδοντίατρος Χρυσάνθη Κωνσταντίνου, DiS., από το οδοντιατρικό κέντρο Dental Office H33.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και τα μεσοδόντια διαστήματα «Μία φορά την ημέρα είναι αρκετό. Ο οδοντίατρος θα σας διδάξει τη σωστή τεχνική και με τις τακτικές επισκέψεις σας θα μπορεί να ελέγχει το αποτέλεσμα ώστε τα δόντια σας να παραμείνουν καθαρά και υγιή για πάντα», λέει η οδοντίατρος. 

Για έναν σχολαστικό καθαρισμό των δοντιών

Πότε να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσά σας;

Αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσά σας ή περιμένετε να φτάσει στο τέλος της για να επιλέξετε μια καινούρια; «Θα πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας περίπου κάθε τρεις μήνες. Έτσι, διατηρείται η αποτελεσματικότητα των ινών καθαρισμού, η οποία μειώνεται με το τρίψιμό τους, ακόμη κι όταν αυτό δεν είναι ορατό με το μάτι», εξηγεί η οδοντίατρος και υπενθυμίζει ότι πρέπει πάντα να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας μετά από ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή οδοντόβουρτσα; Η επιλογή μόνο με βάση το χρώμα δεν αρκεί. «Η ιδανική οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι μαλακή, με μικρή κεφαλή και πυκνή με τρίχες που είναι κομμένες σε ευθεία γραμμή», συμβουλεύει η Χρυσάνθη Κωνσταντίνου. 

Ακολουθήστε την εποχή! Αυτό θα κάνει τη δουλειά σας ευκολότερη 

Η έξυπνη τεχνολογία έχει ήδη βελτιώσει σχεδόν κάθε τομέα της ζωής μας, και η οδοντιατρική φροντίδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και τα στοματικά ντους αποτελούν απόδειξη αυτού. Γιατί πρέπει να τα αναζητήσετε;

Για υγιή ούλα και ένα όμορφο χαμόγελο

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις συμβατικές οδοντόβουρτσες:

  1. Αποτελεσματικότερος καθαρισμός: Η δονούμενη ή περιστροφική κίνηση βοηθά στην απομάκρυνση περισσότερης πλάκας και υπολειμμάτων τροφών απ’ ό,τι μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. 
  2. Ευκολότερη χρήση: Ο καθαρισμός με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι συνήθως ευκολότερος για εμάς χάρη στην αυτόματη κίνησή της.
  3. Καλύτερη προσβασιμότητα: Μπορείτε να επιλέξετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με κεφαλές καθαρισμού διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών. Μπορείτε να φτάσετε καλύτερα στα δυσπρόσιτα σημεία του στόματός σας κατά το βούρτσισμα. 
  4. Διαφορετικά χαρακτηριστικά: Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες προσφέρουν επίσης πρόσθετες λειτουργίες, όπως διαφορετικούς τρόπους καθαρισμού, αισθητήρες πίεσης ή ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη, κι έτσι μπορείτε να καθαρίζετε τα δόντια σας ακόμη καλύτερα.

Στοματικό ντους

Σας αρέσει επίσης αυτή η υπέροχη αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας στο στόμα σας; Για μέγιστα αποτελέσματα, επιλέξτε για την καθημερινή ρουτίνα φροντίδας των δοντιών σας ένα στοματικό ντους. Χάρη στη ροή νερού, μπορείτε πραγματικά να καθαρίσετε σχολαστικά τα μεσοδόντια διαστήματα και να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα τροφών αλλά και την πλάκα. 

Θα καθαρίσετε επίσης τα δυσπρόσιτα σημεία κατά μήκος της γραμμής των ούλων, όπου μπορούν να συσσωρευτούν βακτήρια που προκαλούν φλεγμονές. Έτσι μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας. Παράλληλα, η απαλή ροή του νερού κάνει απαλό μασάζ στα ούλα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και κάνει τα ούλα σας πιο υγιή με τακτική φροντίδα.

Ροή νερού για τέλεια καθαριότητα

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα στοματικά ντους είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη φροντίδα των δοντιών σας εάν έχετε ευαίσθητα δόντια. Αυτό συμβαίνει επειδή επιτρέπουν τη ρύθμιση της πίεσης και της θερμοκρασίας του νερού κι έτσι ελαχιστοποιούν τον ερεθισμό των ευαίσθητων περιοχών του στόματος. 

Πώς να φροντίσετε τα παιδικά δόντια;

Ο καθαρισμός θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι. Επιλέξτε μια μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα και καθαρίζετε τα δόντια δύο φορές την ημέρα. Σε ηλικία περίπου ενός έτους, όταν τα παιδιά έχουν συνήθως τέσσερα δόντια στο πάνω μέρος και τέσσερα στο κάτω μέρος, πηγαίνετε το παιδί σας στον οδοντίατρο. Αυτός θα συζητήσει μαζί σας για την υγιεινή των δοντιών καθώς και για τη σωστή χρήση φθορίου και την ποσότητα φθορίου. 

Για να κάνετε το καθάρισμα διασκεδαστικό ακόμη και για τα μικρά παιδιά

Το αργότερο από την ηλικία των δύο ετών, διδάξτε στα παιδιά τη σωστή τεχνική καθαρισμού καθώς και πώς να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Με τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας, εξηγήστε τους γιατί είναι σημαντικό να φροντίζουν καλά τα δόντια τους και χρησιμοποιήστε παιχνίδια ή ανταμοιβές για να κάνετε τον καθαρισμό των δοντιών μια αγαπημένη ρουτίνα. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι sonic παιδικές οδοντόβουρτσες, πολλές από αυτές διαθέτουν επίσης διασκεδαστικές εφαρμογές.   

Ένας φίλος για ένα υγιές παιδικό χαμόγελο

Κορυφαίες τροφές για δόντια σαν μαργαριτάρια

Πόσο συχνά σκέφτεστε την υγεία των δοντιών σας όταν αγοράζετε τρόφιμα; Μάλλον σπάνια. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την υγεία και τη δύναμή τους από μέσα. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία χάρη στο περιεχόμενό τους σε ασβέστιο ενισχύουν το σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία ενισχύουν την υγεία των ούλων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, οι ξηροί καρποί που είναι πλούσιοι σε ασβέστιο και φώσφορο ή τρόφιμα ολικής αλέσεως που περιέχουν βιταμίνες Β και σίδηρο, τα οποία είναι εξαιρετικά για την υγεία των ούλων. 

Ακόμα και η απλή κατανάλωση νερού βοηθάει στο ξέπλυμα του στόματός σας, και αυτό μειώνει τη συσσώρευση οξέων που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Μη διστάσετε να πιείτε πράσινο τσάι με πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν τα δόντια και να μειώσουν το σχηματισμό πλάκας.

Γνωρίζετε ήδη πώς να περιποιείστε σωστά τα δόντια σας και γιατί πρέπει να τους παρέχετε την καλύτερη σύγχρονη φροντίδα; Τότε ας ξεκινήσουμε, ώστε σύντομα να μπορείτε να είστε περήφανοι για ένα όμορφο και, κυρίως, υγιές χαμόγελο.