Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρότζεκτ MAKE SPF YOUR BFF: ακτίνες UVA και UVB – ποιές είναι χειρότερες;

16/5/2023

Iva Davies

Χρόνος ανάγνωσης 4΄

Στην τελευταία ανάρτησή μας με θέμα MAKE SPF YOUR BFF είχαμε συζητήσει γιατί πρέπει να βάζετε κρέμα με προστασία κάθε πρωί (αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας). Αυτή τη φορά, θα επικεντρωθούμε στο τι είναι στην πραγματικότητα οι ακτίνες UV, πώς λειτουργούν και τι κάνουν στο δέρμα μας.

Τι είναι οι ακτίνες UV

Οι υπεριώδεις (UltraViolet) ακτίνες είναι ένα είδος ηλιακής ακτινοβολίας. Υπάρχουν τρεις: UVA, UVB και UVC. Ευτυχώς, δεν κινδυνεύουμε από τις ακτίνες UVC, επειδή τις σταματάει το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα οι ακτίνες UVA και UVB είναι ένα αρκετά επικίνδυνο ζεύγος.

Μπορούν να βλάψουν το δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθώς και να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα, καρκίνο του δέρματος και άλλα προβλήματα υγείας. Έτσι, αν και είναι απαραίτητες για τη ζωή, είναι προτιμότερο να προστατευτείτε σωστά από αυτές με καλής ποιότητας κρέμες προσώπου ευρέος φάσματος SPF, δηλαδή κρέμες που προστατεύουν τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB. Μπορείτε να τις ξεχωρίσετε από το ότι αναγράφεται πάνω τους η ένδειξη ευρέος φάσματος ή UVB/UVA ή SPF/PA+. Είναι καλύτερο να επιλέγετε κρέμες προστασίας PA+++ ή PA++++.

Βαθμολογίες PA:

  • PA+ = χαμηλή προστασία από τη UVA ακτινοβολία.
  • PA++ = μεσαία προστασία από τη UVA ακτινοβολία.
  • PA+++ = υψηλή προστασία από τη UVA ακτινοβολία.
  • PA++++ = εξαιρετικά υψηλή προστασία από τη UVA ακτινοβολία.

Ακτινοβολία UVA

Οι ακτίνες UVA αποτελούν περίπου το ενενήντα πέντε τοις εκατό της ηλιακής ακτινοβολίας στην οποία είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι. Ναι, κάθε μέρα. Οι ακτίνες UVA είναι μαζί μας όλη την ώρα. Ακόμη και όταν έχει συννεφιά, βροχή ή δεν μπορείτε να δείτε τη μύτη σας μέσα από την ομίχλη. Κι επίσης διαπερνούν ακόμη και το γυαλί. Κι όταν πραγματικά δεν μπορείτε να κρυφτείτε από αυτές, είναι καλή ιδέα να σκεφτείτε τι κακό μπορούν να μας κάνουν.

Είναι εύκολο να το θυμάστε, από το uvA. Το A όπως ageing. Δηλαδή η γήρανση. Οι ακτίνες UVA διεισδύουν στο δέρμα βαθύτερα από τις ακτίνες UVB, καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου, οδηγώντας έτσι σε πρόωρη γήρανση του δέρματος σε όλο το σώμα. Περιμένετε γρήγορη εμφάνιση ρυτίδων και χρωστικών κηλίδων. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία στον ήλιο και να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

Οπότε ναι, αν προστατεύετε το πρόσωπο και το σώμα σας από αυτές τις ακτίνες, θα είστε (σχεδόν) για πάντα νέες.

Οι καλύτερες αντηλιακές κρέμες προσώπου ευρέος φάσματος

Ακτινοβολία UVB

Οι ακτίνες UVB είναι μικρότερες από τις ακτίνες UVA και δεν διεισδύουν τόσο βαθιά στην επιδερμίδα. Επίσης, δεν διαπερνούν τα σύννεφα ή το γυαλί, οπότε είστε ασφαλείς από αυτές όταν έχει συννεφιά. Τι κακό, λοιπόν, μπορούν να προκαλέσουν; Εδώ πάλι μια μικρή βοήθεια. Το B όπως burning. Δηλαδή κάψιμο από τον ήλιο. Οι ακτίνες UVB είναι άμεσα υπεύθυνες για την ερυθρότητα του δέρματος, το ηλιακό έγκαυμα και άλλες αλλαγές στην επιφάνεια του δέρματος. Και, φυσικά, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

Οι ακτίνες UVB είναι ισχυρότερες κοντά στον ισημερινό. Στο βόρειο ημισφαίριό μας, είναι πιο έντονες από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι σημαντικό να λαμβάνετε επιπλέον προστασία μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Οι ακτίνες UVB είναι επίσης πολύ ισχυρότερες σε μεγαλύτερα υψόμετρα, οπότε οι λάτρεις του σκι ή οι ορειβάτες δεν πρέπει να ξεχνούν να βάζουν στο πρόσωπό τους μια καλή δόση αντηλιακού. Το χιόνι, η άμμος και το νερό αντανακλούν επίσης τις ακτίνες UV, οπότε είναι πραγματικά σημαντικό να προστατεύεστε σε τέτοιες συνθήκες με ειδικές κρέμες με προστασία

Οι καλύτερες κρέμες σώματος ευρέος φάσματος

Τώρα ξέρετε γιατί δεν πρέπει να βγαίνετε έξω χωρίς SPF. Και στην επόμενη ανάρτησή μας με θέμα MAKE SPF YOUR BFF θα εξετάσουμε τη διαφορά μεταξύ χημικών και φυσικών φίλτρων.