Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οδηγός make-up: Πώς να επιλέξετε τη σωστή απόχρωση make-up

25 Μαρτίου 2019Notino
Η επιλογή make-up είναι ένα από τα πιο δύσκολα στοιχεία του μακιγιάζ. Το make-up πρέπει να δένει όμορφα και όσοι σας βλέπουν πρέπει να παινεύουν την τέλεια επιδερμίδα και όχι το τέλειο μακιγιάζ σας. Πώς να επιλέξετε το καλύτερο make-up; Είναι δυνατή η σωστή επιλογή online;

Αυτή την εποχή των έξυπνων κινητών, θα ήταν λογικό να υπάρχει μια απλή λύση: να κατεβάσετε μια εφαρμογή που να μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε make-up χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από τα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ανάλυσης του προσώπου τη δεδομένη στιγμή. Εμφανίστηκαν εφαρμογές τέτοιου είδους αλλά δεν υπάρχουν πια. Αν παρ΄ όλα αυτά βρείτε τέτοιου είδους εφαρμογές, πρόκειται για εφαρμογές συγκεκριμένων εταιρειών (Oriflame, L'Oréal...), που σας προτείνουν τα δικά τους make-up. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης μπορεί να φαίνεται τέλειο αλλά οφείλετε να το θεωρήσετε μόνο ως ενδεικτικό. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε συσκευή τηλεφώνου, φωτογραφική μηχανή ή tablet έχει διαφορετικό φακό και διαφορετικές ρυθμίσεις, ο φωτισμός αλλάζει κλπ. Για την τελική επιλογή του make-up θα πρέπει να το αγγίξετε, να αισθανθείτε την υφή, να δοκιμάσετε το επίπεδο κάλυψης και τέλος την αντοχή του στην τριβή.

Μπορείτε πραγματικά να βασιστείτε μόνο στα δικά σας μάτια, το φως της ημέρας, να δοκιμάσετε το make-up σε κατάλληλο σημείο και κυρίως να λάβετε υπόψη τον τόνο του δέρματος σας, που είναι μάλλον η σημαντικότερη παράμετρος για την επιλογή. Μην βιαστείτε να επιλέξετε και όταν θα ψάχνετε την σωστή απόχρωση make-up, ακολουθήστε τα παρακάτω τρία βήματα.

Πώς να επιλέξετε απόχρωση make-up - βασικοί κανόνες:

1. Δοκιμάστε το make-up στο φως της ημέρας

Το τεχνητό φως δείχνει την απόχρωση του make-up σε κυριολεκτικά διαφορετικό φως. Μη ρισκάρετε με παραπλανητικά αποτελέσματα και δοκιμάστε τα δείγματα make-up σε φυσικό φως.

2. Δοκιμάστε το make-up σε κατάλληλο σημείο

Μην το δοκιμάζετε ούτε στον καρπό ούτε στο πίσω μέρος του χεριού σας αλλά πάντα στην άκρη του προσώπου σας. Σχηματίστε τρεις γραμμές ξεκινώντας στο κάτω μέρος του προσώπου, προχωρήστε προς την κάτω σιαγόνα και καταλήξτε στο λαιμό. Χρησιμοποιήστε στη μία το make-up που πιστεύετε πως είναι το κατάλληλο για εσάς, στην άλλη μια απόχρωση έναν τόνο πιο ανοιχτή και στην τρίτη μια απόχρωση έναν τόνο πιο σκούρα. Στη συνέχεια, επιλέξτε στο φως της ημέρας. Ίσως να εκπλαγείτε!

3. Προσδιορίστε τον τόνο του δέρματος σας

Ωστόσο πριν από την επιλογή δειγμάτων και τη δοκιμή πρέπει να προσδιορίσετε τον τόνο του δέρματος σας στο φως της ημέρας. Είναι σταθερός όλο το χρόνο, δεν εξαρτάται από το δεδομένο χρώμα του δέρματος αλλά φαίνεται σαν να φεγγίζει από μέσα. Πρόκειται για την πιο σημαντική παράμετρο στην επιλογή της σωστής απόχρωσης make-up διότι μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ένα υπερβολικά πορτοκαλί ή υπερβολικά ροζ αποτέλεσμα και να βρείτε την πραγματικά σωστή απόχρωση του make-up σας.

Κρύο τόνο έχει η επιδερμίδα σας όταν στο φως της ημέρας τείνει προς τη χροιά της πορσελάνης, το ροζ ή το μπλε. Τα ασημένια κοσμήματα σας πηγαίνουν και όταν κοιτάζετε τις φλέβες στον καρπό σας έχουν μπλε, μωβ ή πρασινωπή χροιά. Τα make-up έχουν την ένδειξη C (Cold) και είναι σαν «πορσελάνη».

Ζεστό τόνο έχει η επιδερμίδα που αγαπάει τα χρυσά μέταλλα και στο φυσικό φως τείνει προς το κίτρινο, το ροδακινί ή το ελαφρώς πορτοκαλί. Οι φλέβες στους καρπούς είναι πράσινες έως λαδί. Ιδανικά είναι τα make-up που τον αριθμό συνοδεύει το γράμμα W (Warm) - και είναι συνήθως πιο πορτοκαλί.

Ουδέτερο τόνο έχει το δέρμα που του πάει τόσο το ασήμι όσο και ο χρυσός και στον ήλιο τείνει προς το πράσινο. Η επιδερμίδα από μόνη της έχει μάλλον λαδί χροιά και οι φλέβες στους καρπούς είναι γαλαζοπράσινες. Εάν ταυτίζεστε με την περιγραφή, επιλέξτε make-up με το γράμμα Ν (Neutral).

Ο οίκος YSL έχει πολύ καλό διαχωρισμό σύμφωνα με τον τόνο του δέρματος στο μεγάλης διάρκειας make-up Encre de Peau All Hours Foundation, όπου μπορείτε για παράδειγμα να βρείτε τις αποχρώσεις Ivory, Cool Ivory και Warm Ivory... Ένδειξη με γράμματα χρησιμοποιείται στο L’Oréal Paris True Match, τα προϊόντα Esteé Lauder (π.χ. στο Double Wear Maximum Cover, που είναι κατάλληλο για χρήση στο πρόσωπο και στο σώμα ή το μεγάλης διάρκειας Double Wear Stay-In-Place).

Μπορείτε πολύ εύκολα σύμφωνα με τον τόνο της επιδερμίδας σας να επιλέξετε προϊόντα της MAC όπως τα make-up Studio που είναι εξαιρετικά ελαφριά στην υφή και κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν σε ολόκληρο το σώμα. Εφόσον όλα όσα αναφέραμε δεν είναι αρκετά, ανατρέξτε στην ενότητα make-upπου περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα! Καλύτερα όμως να περιμένετε λίγο πριν παραγγείλετε. Στο επόμενο μέρος του Οδηγού make-up θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την υφή του make-up και το επίπεδο κάλυψης που προτιμάτε σύμφωνα με την ηλικία ή τον τύπο δέρματός σας!

Διαβάστε περισσότερα