Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγάλο καλοκαιρινό τεστ: ξέρετε τι φωτότυπο έχετε;

18 Ιουνίου 2018Notino
Πριν εκθέσετε το σώμα σας στις ακτίνες του ήλιου, χρειάζεστε μία καλή αντηλιακή κρέμα. Πριν την επιλέξετε πρέπει να ξέρετε τι φωτότυπο έχετε ή σε ποιο βαθμό αντιδρά το δέρμα σας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Ο βαθμός ευαισθησίας του δέρματός σας καθορίζει το ιδανικό αντιηλιακό.

 

Η κλίμακα φωτοτύπων συντάχθηκε το 1975 από τον δερματολόγο του Χάρβαρντ Thomas B. Fitzpatrick και γι’ αυτό λέγεται και κλίμακα Fitzpatrick. Βασίζεται στη διαπίστωση ότι το γενετικό χρώμα των μαλλιών, των ματιών και του δέρματος (δηλ. η ποσότητα μελανίνης) καθορίζουν το αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο (την έντασή της καθώς και τους κινδύνους για την υγεία). Στην κλίμακά του συμπεριέλαβε και την παλαιότερη χρωματική κλίμακα von Luschan, η οποία προσδιορίζει τον τύπο του δέρματος σύμφωνα με τη σύγκριση του χρώματός του πριν την έκθεση στον ήλιο με κλιμακούμενες αποχρώσεις σε 36 ματ γυάλινες πλάκες. Σήμερα αρκεί να απαντήσετε σε πέντε απλές ερωτήσεις και θα εξακριβώσετε τον φωτότυπό σας αμέσως:

1. Ποιο είναι το (φυσικό) χρώμα των μαλλιών σας;

Α. πολύ ανοιχτό ή κόκκινο

Β. ξανθό ή ανοιχτό καστανό

Γ. σκούρο ξανθό, καστανό

Δ. σκούρο καστανό έως μαύρο

2. Ποιο είναι το χρώμα των ματιών σας;

Α. ανοιχτό μπλε

Β. σκούρο μπλε, πράσινο ή γκρι

Γ. καστανό, καστανοπράσινο

Δ. καστανό έως καστανό-μαύρο

3. Το δέρμα σας πριν την έκθεση στον ήλιο είναι:

Α. πολύ ανοιχτό

Β. ανοιχτό, προς το ροζ

Γ. μέτρια ανοιχτό, μπεζ

Δ. ανοιχτό καστανό

4. Έχετε φακίδες;

Α. ναι, πολλές και σχεδόν παντού

Β. αρκετές

Γ. πού και πού βρίσκεται καμία

Δ. όχι

5. Το δέρμα σας στον ήλιο:

Α. γίνεται αμέσως έντονα ερυθρό, ποτέ δεν μαυρίζει

Β. καίγεται συχνά, πολύ σπάνια μαυρίζει (ή μόνο σε μερικά σημεία του σώματος)

Γ. η παραμονή στον ήλιο δεν το ενοχλεί, μαυρίζει όμορφα, καίγεται μόνο σπάνια και ελαφρώς

Δ. αποκτά όμορφο και ζηλευτό μαύρισμα

Περισσότερες απαντήσεις A = φωτότυπος Ι

Ο ήλιος είναι ο εχθρός σας που σημαίνει ότι το αντιηλιακό πρέπει να γίνει ο καλύτερός σας φίλος. Θα πρέπει πάντα να επιλέγετε μόνο τους υψηλότερους δείκτες προστασίας και να παραμένετε στον ήλιο το πολύ για 10 λεπτά χωρίς αντιηλιακό. Ακόμα και στη λίμνη ή στον κήπο, χρησιμοποιήστε SPF 50 ή 50+. Στη θάλασσα, όπου ο ήλιος είναι ακόμα πιο έντονος, παραμείνετε στη σκιά.

Για αυτό τον φωτότυπο το Notino προτείνει: Bioderma Photoderm Max, LA ROCHE-POSAY Anthelios , VICHY Idéal Soleil Capital

Περισσότερες απαντήσεις Β = φωτότυπος ΙΙ

Το ίδιο ισχύει και για σας, ότι πρέπει να εκτίθεστε στον ήλιο με προσοχή. Χωρίς προστατευτική κρέμα, το δέρμα σας αντέχει στον ήλιο το πολύ 20 λεπτά. Στη θάλασσα, παραμείνετε στη σκιά και χρησιμοποιήστε SPF 50 ή 50+. Στο σπίτι, στα πάρκα, στο δρόμο για τη δουλειά και ακόμη και όταν ο ήλιος δεν καίει, να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον SPF 30. Δεν μπορείτε να επιτύχετε ομοιόμορφο μαύρισμα.

Για αυτό τον φωτότυπο το Notino προτείνει: Piz Buin Tan & Protect, BIODERMA Photoderm Bronz, VICHY Dermablend

 

Περισσότερες απαντήσεις Γ = φωτότυπος ΙΙΙ

Το δέρμα σας έχει καλή σχέση με την έκθεση στον ήλιο. Αντέχει στον ήλιο της Κεντρικής Ευρώπης για περίπου 30 λεπτά χωρίς αντιηλιακό. Μπορείτε να επιτύχετε όμορφο μαύρισμα. Έχετε καεί κάποιες φορές, αλλά μάλλον σε ακραία κλίματα. Ο δείκτης προστασίας 30 είναι αρκετός για σας ακόμη και στη θάλασσα.

Για αυτό τον φωτότυπο το Notino προτείνει: Estée Lauder Double Wear Nude Water Fresh, DERMACOL Cover, BIODERMA Photoderm

Περισσότερες απαντήσεις Δ = φωτότυπος IV

Μαυρίζετε αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο. Δεν ξέρετε τι θα πει έγκαυμα από τον ήλιο και ακούτε συχνά να σας λένε ότι «κάνατε μπάνιο στη θάλασσα!». Χωρίς προστατευτική κρέμα μπορείτε να αντέξετε 45 λεπτά στον ήλιο, ωστόσο είναι καλύτερο για την υγεία σας να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό. Ο δείκτης προστασίας μπορεί να είναι μικρότερος, αρκεί ο δείκτης προστασίας 15-20.

Για αυτό τον φωτότυπο το Notino προτείνει: LANCÔME Teint Miracle, Lancaster Sun Beauty, Vichy Idéal Soleil, Avène Hydrance, MAX FACTOR Healthy Skin Harmony

More Resilient Phototypes

Phototypes I to IV are usually the ones that need most protection—however, there’s of course phototype V found mainly in people of South-Asian and Middle-Eastern descent, and phototype VI for those with the most resilient, black skin. Neither phototype tends to have a problem with tanning, but skin cancer is still a risk, which means that using products with SPF 15-20 is definitely advisable.

In this case, we recommend: Estée Lauder Revitalizing Supreme, Nuxe Sun, Collistar Sun Protection

Διαβάστε περισσότερα