Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απολέπιση επιδερμίδας: Πώς να κάνετε απολέπιση προσώπου

Η απολέπιση, δηλαδή η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα, ή αλλιώς το peeling της επιδερμίδας, είναι σημαντικές διαδικασίες που φωτίζουν και αναζωογονούν την επιδερμίδα. Αν δεν θέλετε να επισκεφθείτε ένα κέντρο ομορφιάς, τότε δοκιμάστε μια απολέπιση της επιδερμίδας στο σπίτι, η οποία προσφέρει εξίσου τέλεια αποτελέσματα. Υπάρχουν 3 βασικοί τύπο απολέπισης της επιδερμίδας – ο μηχανικός, ο χημικός και ο ενζυματικός. Ποιος είναι ο σωστός για τον δικό σας τύπο δέρματος και πόσο συχνά χρειάζεται να κάνετε απολέπιση;

Γιατί να κάνετε απολέπιση της επιδερμίδας

 • Η απολέπιση καθαρίζει αποτελεσματικά την επιδερμίδα, απομακρύνει την περίσσεια σμήγματος και αποτρέπει το φράξιμο των πόρων και το σχηματισμό ακμής.
 • Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας κι έτσι αποτρέπει το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας.
 • Επιταχύνει τη διαδικασία αναγέννησης της επιδερμίδας και το σχηματισμό νέων κυττάρων, καταπραΰνει και φωτίζει την επιδερμίδα.
 • Επιτρέπει στην επιδερμίδα να αναπνέει και να απορροφά πιο εύκολα τους ορούς προσώπου, τις μάσκες και τις κρέμες.
 • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην επιδερμίδα, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου, αναζωογονεί την επιδερμίδα και καταπολεμά το σχηματισμό ρυτίδων.

Ενζυματική απολέπιση προσώπου

Αν ζητάτε μια απαλή απολέπιση προσώπου, τότε βασιστείτε σε μια ενζυματική απολέπιση. Είναι η καλύτερη απολέπιση για ευαίσθητη επιδερμίδα και ενδείκνυται για την ξηρή επιδερμίδα. Περιέχει φυσικά ένζυμα από οξέα φρούτων (π.χ. παπάγια ή ανανά), τα οποία ενεργοποιούν τη φυσική απολέπιση. Τα ίδια τα ένζυμα βρίσκουν και απορροφούν τα νεκρά κύτταρα, και ενυδατώνουν και καθαρίζουν την επιδερμίδα. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως ορατά μετά την πρώτη εφαρμογή.

Αποτελέσματα ενζυματικής απολέπισης:

 • Λειαίνει τις μικρές ρυτίδες.
 • Βελτιώνει τη δομή και τον τόνο της επιδερμίδας.
 • Βοηθά να μειωθεί η εμφάνιση ουλών.
 • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ξηρής επιδερμίδας.
 • Είναι επίσης ιδανική για την ακμή και την προβληματική επιδερμίδα.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Κατάλληλος τύπος δέρματος για ενζυματική απολέπιση

Η ενζυματική απολέπιση είναι συνήθως κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος – πάντα να ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ερυθρότητα, τις φλέβες, τα μαύρα στίγματα και την απομάκρυνση του σκληρού δέρματος. Παράλληλα είναι η πιο κατάλληλη απολέπιση για την ώριμη επιδερμίδα μετά την εμμηνόπαυση.

 

Πώς να εφαρμόζετε την ενζυματική απολέπιση στην επιδερμίδα

 1. Εφαρμόστε την ενζυματική απολέπιση το περισσότερο 2 φορές την εβδομάδα (ή σύμφωνα με τις συστάσεις της συσκευασίας) σε καθαρή, χωρίς μακιγιάζ και στεγνή επιδερμίδα.
 2. Ρίξτε μικρή ποσότητα προϊόντος στις παλάμες των χεριών σας, απλώστε με τα δάχτυλά σας σε ολόκληρο το πρόσωπο και αφήστε το να δράσει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 3. Στη συνέχεια ξεπλύνετε το απολεπιστικό με χλιαρό νερό και εφαρμόστε περαιτέρω φροντίδα.

Χημική απολέπιση της επιδερμίδας

Αρχή της χημικής απολέπισης είναι να αφαιρεί το στρώμα των παλαιών κυττάρων. Η απολέπιση περιέχει οξέα φρούτων AHA και BHA, τα οποία ξεκινούν τη διαδικασία βαθιάς αναγέννησης και αναδόμησης. Η χημική απολέπιση στο σπίτι είναι πιο απαλή από ότι στο κέντρο ομορφιάς. Τα αποτελέσματα της απολέπισης εμφανίζονται πιο αργά, αποφεύγοντας έτσι την έντονη απολέπιση της επιδερμίδας, την ερυθρότητα και τα σημάδια.

Αποτελέσματα της χημικής απολέπισης:

 • Αναζωογονεί την επιδερμίδα, μειώνει τις λεπτές ρυτίδες και τις κηλίδες.
 • Ενισχύει την ανανέωση του δέρματος.
 • Βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας και τη λειαίνει.
 • Συσφίγγει τους διευρυμένους πόρους.
 • Δρα ενάντια στην ακμή και τα μαύρα στίγματα.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Κατάλληλος τύπος δέρματος για χημική απολέπιση

Είναι κατάλληλη απολέπιση για λιπαρή επιδερμίδα και ενάντια στην ακμή, ενώ αντίθετα, συνήθως δεν είναι κατάλληλη για ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα. Καταπολεμά τις μικρές ρυτίδες, την χαλαρή επιδερμίδα, τους διευρυμένους πόρους, τις κηλίδες και τις ουλές από την ακμή.

 

Πώς να χρησιμοποιείτε τη χημική απολέπιση της επιδερμίδας

Πάντα να εφαρμόζετε τη χημική απολέπιση σε καθαρή, χωρίς μακιγιάζ και στεγνή επιδερμίδα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εφαρμόστε μικρή ποσότητα προϊόντος απευθείας στην επιδερμίδα, αφήστε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το πρόσωπό σας. Ποτέ μην παραλείπετε μια ποιοτική φροντίδα της επιδερμίδας σας μετά την χημική απολέπιση καθώς και την προστασία από τον ήλιο.

Μηχανική απολέπιση της επιδερμίδας

Η μηχανική απολέπιση ή το scrub προσώπου έχει μια τζελ ή κρεμώδη υφή και περιέχει μικρά μόρια (π.χ. καφέ, ζάχαρη ή αλάτι), τα οποία απομακρύνουν μηχανικά τα νεκρά κύτταρα. Το scrub προσώπου είναι ιδανικό όχι μόνο για το πρόσωπο, αλλά και για να κάνετε απολέπιση στο λαιμό ή για να λειάνετε το σκληρό δέρμα στις φτέρνες και στους αγκώνες.

Αποτελέσματα μηχανικής απολέπισης:

 • Λειαίνει και απαλύνει.
 • Καθαρίζει σε βάθος και απομακρύνει τους ρύπους.
 • Προετοιμάζει τέλεια την επιδερμίδα για την εφαρμογή της κρέμας αυτομαυρίσματος.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Κατάλληλος τύπος δέρματος για μηχανική απολέπιση

Όταν επιλέγετε ένα scrub, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για τον κατάλληλο τύπο δέρματος. Το scrub συνίσταται κυρίως για μεικτή, λιπαρή και ώριμη επιδερμίδα. Είναι επίσης κατάλληλο για σκληρό δέρμα, ξεφλουδισμένο και με φραγμένους πόρους. Αντίθετα, δεν είναι κατάλληλο για ξηρή επιδερμίδα. Για ευαίσθητη επιδερμίδα, επιλέξτε ένα extra απαλό scrub προσώπου με τα πιο μικρά μόρια. Να είστε πολύ προσεκτικές όταν χρησιμοποιείτε ένα scrub για ακμή.

 

Πώς να χρησιμοποιείτε τη μηχανική απολέπιση της επιδερμίδας

Κάντε μηχανική απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Εφαρμόστε σε βρεγμένη επιδερμίδα. Κάντε μασάζ το απολεπιστικό με πολύ απαλές κυκλικές κινήσεις και αποφύγετε την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ζώνη Τ ή στις προβληματικές περιοχές. Ποτέ μην πιέζετε πολύ δυνατά.

Περιποίηση της επιδερμίδας μετά την απολέπιση

Η απολέπιση απομακρύνει το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας κι έτσι αυτή συνήθως είναι πιο ευαίσθητη στις εξωτερικές επιδράσεις αμέσως μετά την εφαρμογή της. Για να αποφύγετε τις πιθανές παρενέργειες της απολέπισης του προσώπου, μην ξεχνάτε να περιποιείστε κατάλληλα την επιδερμίδα σας μετά από κάθε απολέπιση:

 • Πλένετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό.
 • Ενυδατώστε την επιδερμίδα σας με θρεπτική ενυδατική κρέμα.
 • Αυξήστε την πρόσληψη υγρών.
 • Προστατευτείτε από τον ήλιο! Χρησιμοποιήστε κρέμα με SPF 30ή υψηλότερο δείκτη.
 • Αποφύγετε τη σάουνα και την παραμονή σε αίθουσα με ατμό.
 • Ακολουθήστε τις συνιστώμενες οδηγίες από τον κατασκευαστή για το πότε θα κάνετε την επόμενη απολέπιση.