Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι βοηθά στην ευαισθησία των δοντιών

Ένα από τα λίγα οδοντιατρικά προβλήματα που μπορούμε να εξαλείψουμε στο σπίτι μόνοι μας είναι η ευαισθησία των δοντιών. Το σημαντικό, βέβαια, είναι να ξέρουμε πώς και με τι. Περιποιηθείτε τα ευαίσθητα δόντια με τη σωστή φροντίδα! Έχουμε μερικές εξαιρετικές συμβουλές για εσάς σχετικά με το πώς να περιποιείστε τα ευαίσθητα δόντια και τι προϊόντα να χρησιμοποιείτε.

Όλοι έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά τη δυσάρεστη αίσθηση ότι ένα δόντι είναι ευαίσθητο στην αφή. Στο κρύο, το ζεστό ή το γλυκό. Το να περνάς την οδοντόβουρτσα από πάνω του είναι κυριολεκτικά φρίκη. Μερικές φορές είναι επακόλουθο της οδοντικής υγιεινής ή της λεύκανσης των δοντιών, αλλά και του πολύ έντονου βουρτσίσματος. Τα πιο ευαίσθητα σημεία είναι οι εκτεθειμένοι αυχένες (το τμήμα του δοντιού όπου υποχωρεί το ούλο), αλλά και τα ούλα.

Αυτό το πρόβλημα υγείας τεχνικά ονομάζεται υπερευαισθησία της οδοντίνης. Ιδανικά πρέπει να το αντιμετωπίσετε με τον οδοντίατρό σας, καταλαβαίνουμε όμως ότι δεν υπάρχει πάντα χρόνος γι’ αυτό. Για να μην αναφέρουμε ότι και οι ώρες των ραντεβού δεν ευνοούν πάντα τη γρήγορη επίλυση του προβλήματος.

 

Η ευαισθησία των δοντιών είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα. Προκαλείται από την υποχώρηση των ούλων και φθορά του σμάλτου, εκθέτοντας έτσι το μαλακότερο και πιο ευαίσθητο εσωτερικό τμήμα του δοντιού, γνωστό ως οδοντίνη. Βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη και τα ούλα, όπου διατρέχουν ευαίσθητα νεύρα. Στη συνέχεια, αρκεί ένα σημαντικό εξωτερικό ερέθισμα, όπως ένα κρύο ποτό, για να ερεθίσει τα νεύρα κι εμείς το καταλαβαίνουμε με έναν σύντομο αλλά έντονο πόνο.

πλήρες κείμενο απόκρυψη κειμένου

Πρώτες βοήθειες για ευαίσθητα δόντια

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την ευαισθησία των δοντιών είναι με σχολαστική και τακτική υγιεινή της στοματικής κοιλότητας με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα, μεσοδόντιο βουρτσάκι και στοματικό διάλυμα. Τα κάνετε όλα αυτά, αλλά τα δόντια σας εξακολουθούν να είναι ευαίσθητα;

Όσοι είναι προετοιμασμένοι στο σπίτι δεν εκπλήσσονται ιδιαίτερα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να καταπραΰνουν την ξαφνική ευαισθησία των δοντιών και τι πρέπει να έχουν πάντα πρόχειρο. Εδώ θα βρείτε γρήγορη βοήθεια με τη μορφή εξειδικευμένων βοηθών.

Πώς να ανακουφίσετε τα ευαίσθητα δόντια

1. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας με μία όσο το δυνατόν πιο μαλακή και απαλή. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες – προσφέρουμε ανταλλακτικές κεφαλές για ευαίσθητα δόντια. Οι τρίχες στο κέντρο της κεφαλής Sonicare Sensitive, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά μαλακές και τόσο απαλές για τα πολύ ευαίσθητα δόντια και ούλα που ακόμα και άτομα με εκτεθειμένους και υπερευαίσθητους αυχένες τις λατρεύουν.

2. Η οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια και η ειδική οδοντόκρεμα για τους ευαίσθητους αυχένες ανακουφίζει από τον πόνο άμεσα. Επιπλέον, αναγεννά και ενισχύει το σμάλτο των δοντιών, προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και περιέχει μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των δοντιών. Έχουμε πραγματικά μια μεγάλη ποικιλία.

3. Ενισχύστε την επίδραση της οδοντόκρεμας στα ευαίσθητα δόντια με ειδικά τζελ με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο ή φθόριο.

4. Μειώστε την ένταση και μην βουρτσίζετε τα ευαίσθητα δόντια σας πολύ επιθετικά. Αν ανήκετε στη μειοψηφία αυτών που βουρτσίζουν τα δόντια τους περισσότερο από δύο φορές την ημέρα, βουρτσίστε τα λιγότερο συχνά για μια προσωρινή περίοδο.

5. Μαζί με τα δόντια σας, πάντα να βουρτσίζετε με μια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια και τα ούλα σας, τα οποία αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τα βακτήρια.

6. Αποφεύγετε τα πολύ κρύα, ζεστά και ζαχαρούχα ποτά. Αυτό ισχύει και για άλλα τρόφιμα. Το να παραγγείλετε ένα παγωτό και μετά έναν ζεστό εσπρέσο σίγουρα δεν είναι κατάλληλο για τα ευαίσθητα δόντια σας.

Εάν η ευαισθησία των δοντιών σας επιμένει παρόλο που ακολουθείτε όλες τις συστάσεις, είναι καιρός να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο. Για παράδειγμα, η τερηδόνα μπορεί να κρύβεται πίσω από την υπερευαισθησία και για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται τον ειδικό.