Σας αρέσει κι εσάς όταν κάποιος χαμογελάει και δείχνει τα όμορφα υγιή, καθαρά και λευκά δόντια του; Ή μήπως λέτε ότι δεν σας αφορά και προτιμάτε να μην δείχνετε καθόλου τα δόντια σας; Το βασικό για τη σωστή στοματική φροντίδα μπορεί να βρίσκεται κάθε μέρα μέσα στο μπάνιο σας. Ναι, είναι το σωστό βούρτσισμα τους. Σας συμβουλεύουμε, σας διδάσκουμε!
Το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι επιστήμη, ωστόσο μπορούμε να κάνουμε λάθη. «Χρειάζεται να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και ιδιαίτερα το βράδυ. Για το βούρτσισμα χρησιμοποιήστε μαλακές οδοντόβουρτσες με ευθεία κομμένες τρίχες» συνιστούν τόσο η Μαρία Λυμπέρογλου όσο και η Παναγιώτα Καρκαβέλλα της οδοντιατρικής κλινικής YouTeeth. Εξαρτάται από εσάς αν θα επιλέξετε χειροκίνητη ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.
Θέλετε να καθαρίσετε τα δόντια σας πραγματικά καλά και όχι μόνο επιφανειακά; «Στην κλινική, σας μαθαίνουμε να κάνετε κυκλικές και δονούμενες κινήσεις με την οδοντόβουρτσα. Βεβαιωθείτε ότι έχει καθαριστεί ολόκληρη η επιφάνεια των δοντιών ιδανικά έτσι ώστε η κεφαλή της οδοντόβουρτσας να εκτείνεται πάντα μέχρι τη γραμμή των ούλων κατά το βούρτσισμα», λέει η ειδικός.
Πιθανότατα το κάνετε κι εσείς: ενώ βλέπετε τηλεόραση, ετοιμάζετε τα πράγματά σας για την επόμενη μέρα και παράλληλα βουρτσίζετε τα δόντια σας. Σίγουρα όμως δεν είναι μια συνήθεια για την οποία ο οδοντίατρός σας θα σας επαινέσει. «Μπορεί κάποια σημεία κατά το βούρτσισμα να σας διαφύγουν ή να μην τα καθαρίσετε καλά. Η ουλίτιδα και η τερηδόνα αναπτύσσονται γρήγορα, γι’ αυτό πρέπει να επικεντρωθείτε στο βούρτσισμα των δοντιών σας», εξηγεί η Μαρία Λυμπέρογλου. Αφού μπορούμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο φαγητό μας, στον ύπνο μας ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, έτσι μπορούμε να προσέχουμε ιδιαίτερα και το βούρτσισμα των δοντιών μας.
Υπάρχει ακόμη κάποιο λάθος που μπορούμε να κάνουμε σχετικά με τη φροντίδα των δοντιών μας και το οποίο μπορεί να μας κοστίσει την υγεία τους καθώς και να μας στενοχωρήσει όταν πληρώνουμε στον οδοντίατρο; «Δυστυχώς εξακολουθούμε να ακούμε από κάποιους ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ουλίτιδα και την τερηδόνα μόνοι μας στο σπίτι χρησιμοποιώντας προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή. Στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο», εξηγεί η οδοντίατρος. Εάν σας ταλαιπωρούν η αιμορραγία των ούλων, ο σχηματισμός πέτρας, τα ασταθή δόντια και η κακοσμία του στόματος, τότε κλείστε ένα ραντεβού στον οδοντίατρό σας. Και μάλιστα, τώρα.
Πηγαίντε κατευθείαν στον οδοντίατρο αν η παρυφή των ούλων είναι εκτεθειμένη και ευαίσθητη. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ευθύνονται γι’ αυτό, όπως οι φλεγμονές. Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση μόνοι σας στο σπίτι.
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος έχει σχέση με το μέγεθος που επιλέγουμε για τα μεσοδόντια βουρτσάκια. «Όταν επιλέγετε μόνοι σας το μεσοδόντιο βουρτσάκι, ίσως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δηλαδή στο μέγεθος που χρειάζεστε», λέει η ειδικός. «Ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι που είναι πολύ μικρό δεν μπορεί να καθαρίσει επαρκώς τον μεσοδόντιο χώρο ενώ ένα που είναι πολύ μεγάλο μπορεί να βλάψει τα ούλα ή το σμάλτο του δοντιού». Και πάλι, ένας οδοντίατρος θα πρέπει να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα κατάλληλα μεσοδόντια βοηθήματα.
«Για στριμωγμένα δόντια, ιδιαίτερα στο μπροστινό μέρος, χρησιμοποιούμε συχνά οδοντικό νήμα. Αντίθετα, με τα μεσοδόντια βουρτσάκια σπάνια αρκεί ένα μόνο μέγεθος και συχνά χρειάζεται να διαλέγουμε περισσότερα μεγέθη», εξηγεί η Παναγιώτα Καρκαβέλλα. Η ίδια προσπαθεί να μην επιλέγει περισσότερα από τρία μεγέθη για κάθε πελάτη ώστε να μην τον αποθαρρύνει από το βούρτσισμα των δοντιών.
«Πιστεύουμε ότι ο καθαρισμός των μεσοδόντιων τμημάτων είναι μια διαισθητική υπόθεση, αντί να δίνουμε στους πελάτες μας εικονογραφημένες οδηγίες για το πού και ποιο μεσοδόντιο βοήθημα πρέπει να χρησιμοποιήσουν», λέει η ειδικός στην οδοντική υγιεινή. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε πάντα ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι το οποίο όταν το εισάγετε θα αισθάνεσθε ότι καθαρίζετε τις πλαϊνές επιφάνειες των δοντιών. Εάν όχι, τότε το μεσοδόντιο βουρτσάκι είναι πολύ μικρό.
Αποφασίσατε τώρα να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μεσοδόντια βοηθήματα πραγματικά τακτικά, όπως υπόσχεστε στον εαυτό σας κάθε φορά που φεύγετε από το οδοντιατρείο; Πρώτα κλείστε ένα ραντεβού για την οδοντική υγιεινή. Η αποτελεσματική φροντίδα στο σπίτι μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν τα κενά μεταξύ των δοντιών σας είναι απαλλαγμένα από πέτρα και εναποθέσεις που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε μόνοι σας στο σπίτι.
Σύμφωνα με την ειδικό, ο τέλειος καθαρισμός των δοντιών περιλαμβάνει πάντα χειρωνακτική εργασία, δηλαδή τη χρήση οδοντόβουρτσας και μεσοδόντιων βοηθημάτων. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν μόνο να κάνουν τη διαδικασία πιο ευχάριστη. Το στοματικό ντους μπορεί να αποτελέσει μεγάλη βοήθεια όταν καθαρίζετε τις οδοντικές σας γέφυρες ή ως τελική πινελιά μετά τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων. Δεν αντικαθιστά τα βασικά βοηθήματα καθαρισμού.
Το στοματικό διάλυμα είναι κι αυτό ένα είδος αποσμητικού για το στόμα. «Θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε άνετα, φρεσκάρει την αναπνοή σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει στοματικό διάλυμα για να βοηθήσει στην ταχύτερη θεραπεία, αλλά αυτά τα βοηθήματα από μόνα τους έχουν μικρή σημασία. Αντ’ αυτού, επενδύστε σε βασικά βοηθήματα καθαρισμού, όπως είναι οι οδοντόβουρτσες και τα μεσοδόντια βοηθήματα», συνιστά η Μαρία Λυμπέρογλου.
Γνωρίζετε ήδη πώς να καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας και τα μεσοδόντια μέρη; Δοκιμάστε να το κάνετε μέρος της τακτικής βραδινής σας ρουτίνας. Λίγα επιπλέον λεπτά και τα δόντια σας θα σας ευχαριστήσουν!