Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βλέννα σαλιγκαριού και έκκριση φάλαινας: τι περιέχουν τα καλλυντικά στο μπάνιο σας;

2/6/2023

Jana Pilát Krajčová

Χρόνος ανάγνωσης 5΄

Εκχυλίσματα από ροδοπέταλα, καλέντουλα, αλόη βέρα... Αλλά και βλέννα σαλιγκαριού, δηλητήριο φιδιού ή έκκριση φάλαινας. Τι κοινό έχουν αυτά τα πράγματα; Είναι όλα συστατικά καλλυντικών που μπορείτε να έχετε στο μπάνιο σας. Όχι στην περίπτωσή σας; Μπορεί να εκπλαγείτε από τα «κωδικά ονόματα» που κρύβουν πίσω τους ορισμένα από αυτά.

1. Μυστηριώδες άρωμα άμβρας

Η άμβρα είναι ένα συνηθισμένο συστατικό στα αρώματα και ουσιαστικά αναφέρεται στις εκκρίσεις της φάλαινας που, αν τις βρείτε στην παραλία, θα σας κάνουν εκατομμυριούχους. Κάπως τρελή αλλά αληθινή ιστορία. Η άμβρα προέρχεται στην πραγματικότητα από τον πεπτικό σωλήνα των σπερματοφαλαινών και η λειτουργία του είναι να προστατεύει το ζώο όταν καταπίνει αιχμηρά αντικείμενα (όπως σκληρά κελύφη καρκινοειδών). Από καιρό σε καιρό, η σπερματοφάλαινα εκτινάσσει την έκκριση (ή την αποβάλλει με τα κόπρανα, όπως υποθέτουν ορισμένοι επιστήμονες), η οποία στη συνέχεια επιπλέει στο θαλασσινό νερό και «ωριμάζει» στην παραλία, δίνοντάς της ένα ιδιαίτερο άρωμα. Αυτό είναι επίσης που το καθιστά τόσο πολύτιμο (θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα ψάξετε για κοχύλια στη θάλασσα).   

Αν κάναμε το αγαπημένο σας άρωμα λίγο απωθητικό, χαλαρώστε. Εξαιτίας της τιμής, η άμβρα ως επί το πλείστον παράγεται συνθετικά στις μέρες μας, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι ακριβώς το ίδιο. 

2. Δηλητήριο φιδιού με δράση μπότοξ

Δράση μπότοξ, αλλά χωρίς βελόνες; Δοκιμάστε το  δηλητήριο φιδιού. «Αυτό το συστατικό έχει την ικανότητα να αναστέλλει την κίνηση των μυών και έτσι βοηθά στη λείανση των ρυτίδων του προσώπου, όπως οι ρινοχειλικές πτυχές, οι ρυτίδες του μετώπου ή οι ρυτίδες μεταξύ των φρυδιών», λέει η Σοφία Καλλιάτου, αισθητικός με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας, η οποία έχει σπουδάσει και φαρμακευτική. Ωστόσο, σε αντίθεση με το μπότοξ, απολαμβάνετε τα αποτελέσματα μόνο για λίγες ώρες. «Το αποτέλεσμα είναι μόνο επιφανειακό και περιορισμένο χρονικά. Σίγουρα δεν αποτελεί λύση για τις βαθιές ρυτίδες»προειδοποιεί η Σοφία Καλλιάτου. 

Το δηλητήριο φιδιού στα καλλυντικά προϊόντα είναι συνθετικής προέλευσης (μερικές φορές μπορείτε να το βρείτε με την ονομασία SYN-AKE) οπότε ακόμη και οι υποστηρικτές των vegan καλλυντικών μπορούν να το δοκιμάσουν.

Θα τολμούσατε να δοκιμάσετε δηλητήριο φιδιού;

3. Κατσικίσιο γάλα ως σωτηρία της ευαίσθητης επιδερμίδας

Ειλικρινά, είναι το μάρκετινγκ και όχι η θαυματουργή δράση που παίζει ρόλο σε ορισμένα συστατικά στη βιομηχανία καλλυντικών. Θα ήταν όμως άδικο να κατηγορήσουμε το κατσικίσιο γάλα γι’ αυτό. Η ξηρή, επιρρεπής στην ακμή ή ευαίσθητη επιδερμίδα θα είναι αιώνια ευγνώμων σε αυτό. Τα λιπαρά οξέα που περιέχει έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μειώνοντας έτσι την ερυθρότητα ή τον κνησμό του δέρματος. Είναι επίσης πολύ θρεπτικό και ενυδατικό και το γαλακτικό οξύ λειτουργεί ως απολεπιστικό. Θα μπορούσε να είναι η νέα must-have θεραπεία στο μπάνιο σας;

Δοκιμάστε τη θεραπεία με κατσικίσιο γάλα

4. Βλέννα σαλιγκαριού κατά των ρυτίδων

Είστε από εκείνες που ορκίζονται στα κορεάτικα καλλυντικά; Τότε πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τη βλέννα σαλιγκαριού και την επίδρασή της. Λειαίνει το δέρμα, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και έχει ευεργετική επίδραση στην επούλωση των πληγών. Στις κρέμες προσώπου και στους ορούς προσώπου για τη σύσφιξη της επιδερμίδας έχει μεγάλη αξία. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε προϊόντα για την ακμή, αλλά προσέξτε την ξηραντική επίδραση αυτής της ουσίας. «Αν αρχίσουμε να ξηραίνουμε το δέρμα που είναι επιρρεπές στην ακμή, η μόνη άμυνά του είναι ότι γίνεται ακόμη πιο λιπαρό», προσθέτει η Σοφία Καλλιάτου. 

Δώστε μια ευκαιρία στο εκχύλισμα σαλιγκαριού

5. Θαυματουργός πλακούντας

Είναι γεμάτος με πρωτεΐνες και έχει εξαιρετική ενυδατική δράση. Θεραπεύει τις φλεγμονές και τα εκζέματα και βοηθά στην καταπολέμηση των ρυτίδων. Ο πλακούντας είναι θαυματουργό πράγμα. Αλλά δεν είναι όλοι οι πλακούντες το ίδιο και η επεξεργασία παίζει εδώ καθοριστικό ρόλο. «Αν το εκχύλισμα πλακούντα υποστεί επεξεργασία σε νανομέγεθος και έχει την απαραίτητη ικανότητα διείσδυσης, είναι ουσιαστικά ένα «θαυματουργό» συστατικό στα καλλυντικά. Αλλά η συμβατική εμπορική βιομηχανία καλλυντικών δύσκολα το προσφέρει αυτό»επισημαίνει η Σοφία Καλλιάτου. 

Και από πού προέρχεται στην πραγματικότητα ο πλακούντας; Ο ανθρώπινος πλακούντας συναντάται σπάνια στον τομέα των καλλυντικών (αν και χρησιμοποιείται πράγματι σε ορισμένες χώρες!)˙ ο πιο συνηθισμένος είναι ο ζωικός πλακούντας, ιδίως των προβάτων. «Στα επαγγελματικά καλλυντικά, υπάρχουν επίσης φυτικές εναλλακτικές λύσεις που χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα, για παράδειγμα, από έναν ειδικό τύπο ντομάτας ή μήλου»προσθέτει η ειδικός. 

Τι λέτε λοιπόν, επιμένετε στο υαλουρονικό οξύ ή θα πάρετε δηλητήριο φιδιού και βλέννα σαλιγκαριού για να αντιμετωπίσετε τις ρυτίδες;