Αν εξετάσουμε πιο προσεκτικά το θέμα της αντηλιακής προστασίας, συναντάμε όρους όπως χημικά, mineral ή φυσικά φίλτρα. Σε τι διαφέρουν; Είναι μήπως κάποια καλύτερα από άλλα;
Παρακάτω θα προσπαθήσω να διευκρινίσω ορισμένους όρους που σχετίζονται με τα φίλτρα αντηλιακής προστασίας.
Τα mineral φίλτρα, που αποκαλούνται επίσης φυσικά φίλτρα, βασίζονται στο οξείδιο του ψευδαργύρου ή στο διοξείδιο του τιτανίου και γι’ αυτό το λόγο θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε και ως ανόργανα φίλτρα. Η δεύτερη ομάδα φίλτρων αντηλιακής προστασίας βασίζεται σε αλυσίδες άνθρακα και σε άλλες χημικές ενώσεις. Γι’ αυτό το λόγο, τα φίλτρα αυτά ονομάζονται οργανικά ή επίσης χημικά φίλτρα.
Πώς λειτουργεί πραγματικά η αντηλιακή προστασία στην επιδερμίδα;
Το αντηλιακό εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία UV να διαπεράσει τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος όπου προκαλεί φθορά στα κύτταρα. Τα αντηλιακά συστατικά απορροφούν την ακτινοβολία και τη μετατρέπουν σε μια μικρή ποσότητα ενέργειας, κυρίως με τη μορφή θερμότητας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για υψηλή θερμότητα κι έτσι δεν επηρεάζει τη συνολική θερμοκρασία του σώματος. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος θερμοπληξίας στην περίπτωση της άμεσης έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το καλοκαίρι προτιμήστε να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στη σκιά.
Τα χημικά φίλτρα UV απορροφούν και μετατρέπουν με αυτό τον τρόπο το 100% της ακτινοβολίας, ενώ τα φυσικά φίλτρα έχουν επίσης την ικανότητα να αντανακλούν περίπου το 5-10% της υπεριώδους ακτινοβολίας (σαν καθρέφτης) από την επιφάνεια του δέρματος. Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα αντιμετωπίζουν το υπόλοιπο της ακτινοβολίας με τον ίδιο τρόπο όπως τα χημικά αντηλιακά.
Ποιος δείκτης προστασίας SPF μου ταιριάζει;
Θα εξασφαλίσετε τον απαιτούμενο βαθμό αντηλιακής προστασίας (δηλαδή SPF 20, 30, 50 κ.λπ.) μόνο εάν εφαρμόσετε το προϊόν σε επαρκή ποσότητα. Συνήθως, η απαιτούμενη ποσότητα είναι μεγαλύτερη από ό,τι νομίζετε. Πρόκειται για 2 mg προϊόντος ανά cm2 επιφάνειας επιδερμίδας. Φανταστείτε, για παράδειγμα, τη μέση ποσότητα ενυδατικής κρέμας που εφαρμόζετε συνήθως. Αυτή η ποσότητα σίγουρα δεν επαρκεί :)
Για να υπολογίσετε με απλό τρόπο την απαραίτητη ποσότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο ως βοηθό μέτρησης. Απλώστε αντηλιακό σε όλο το μήκος των δαχτύλων και εφαρμόστε αυτή την ποσότητα σε όλο το πρόσωπο, χωρίς να παραλείψετε την περιοχή των ματιών και τα αυτιά. Εάν είναι ανάγκη να προστατέψετε και τον λαιμό από τις ακτίνες του ήλιου, προσθέστε ακόμη ένα «δάχτυλο» αντηλιακό. Όταν εφαρμόζετε αντηλιακό σε όλο το σώμα, είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε γενναιόδωρη ποσότητα.
Ποιες είναι οι ιδιότητες των φίλτρων UV και ποια να επιλέξω;
Αντηλιακά με χημικά (οργανικά) φίλτρα UV
Προτάσεις της Notino για αντηλιακά με χημικά φίλτρα SPF:
Αντηλιακά με φυσικά (ορυκτά/ανόργανα) φίλτρα UV
Προτάσεις της Notino για αντηλιακά με φυσικά φίλτρα SPF:
Τι αποφασίσαμε τελικά;
Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αντικειμενικά ποιος τύπος φίλτρων αντηλιακής προστασίας υπερέχει ή υστερεί. Στην περίπτωση των αντηλιακών, επιλέξτε ανάλογα με τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τον τύπο της επιδερμίδας σας. Ο καταλληλότερος τύπος φίλτρων UV είναι αυτός που χρησιμοποιείται εύκολα και ευχάριστα και που μπορείτε να εφαρμόσετε συστηματικά.
5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Πόσα λεπτά χρειάζονται τα αντηλιακά με χημικά και φυσικά φίλτρα για να δράσουν μετά την εφαρμογή;
Ως προς την ταχύτητα δράσης, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στους τύπους φίλτρων. Η επίδρασή τους ξεκινάει από τη στιγμή που απορροφώνται από την επιδερμίδα. Η χρονική διάρκεια διαφέρει ανάλογα με το προϊόν, για παράδειγμα μπορεί να διαρκέσει έως 20 λεπτά. Όταν εφαρμόζετε μακιγιάζ, μπορείτε να βελτιώσετε την αξιοπιστία της αντηλιακής προστασίας του προσώπου αν περιμένετε να απορροφηθεί πλήρως το αντηλιακό πριν εφαρμόσετε το make-up.
Η εφαρμογή αντηλιακού το πρωί επαρκεί για ολοήμερη προστασία της επιδερμίδας;
Η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή του αντηλιακού είναι το κλειδί για την ολοήμερη και υπεύθυνη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό ισχύει και για τους δύο τύπους φίλτρων. Όλα τα αντηλιακά εξατμίζονται σταδιακά από την επιδερμίδα ή αφαιρούνται λόγω της τριβής ή της επαφής με νερό. Εάν εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία πολλές ώρες (π.χ. στο αυτοκίνητο), εφαρμόστε το αντηλιακό ιδανικά κάθε 2 ώρες ή πάντα πριν την έκθεση στον ήλιο. Εφόσον έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία του μακιγιάζ, εφαρμόστε αντηλιακό με ένα σφουγγαράκι πάνω από το μακιγιάζ ή χρησιμοποιήστε μια πούδρα / make-up cushion με δείκτη SPF σε πλούσια στρώση.
Μπορούν τα νανοσωματίδια ψευδαργύρου που βρίσκονται στα φυσικά φίλτρα να διεισδύσουν στο σώμα μας;
Λόγω του μεγέθους τους, τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια δεν μπορούν να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, εκτός εάν εφαρμοστούν σε περιοχές με τραυματισμό (εγκαύματα, εκδορές).
Ποιος δείκτης προστασίας SPF μου ταιριάζει;
Θα εξασφαλίσετε τον απαιτούμενο βαθμό αντηλιακής προστασίας (δηλαδή SPF 20, 30, 50 κ.λπ.) μόνο εάν εφαρμόσετε το προϊόν σε επαρκή ποσότητα. Συνήθως, η απαιτούμενη ποσότητα είναι μεγαλύτερη από ό,τι νομίζετε. Πρόκειται για 2 mg προϊόντος ανά cm2 επιφάνειας επιδερμίδας. Φανταστείτε, για παράδειγμα, τη μέση ποσότητα ενυδατικής κρέμας που εφαρμόζετε συνήθως. Αυτή η ποσότητα σίγουρα δεν επαρκή :)
Για να υπολογίσετε με απλό τρόπο την απαραίτητη ποσότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο ως βοηθό μέτρησης. Απλώστε αντηλιακό σε όλο το μήκος των δαχτύλων και εφαρμόστε αυτή την ποσότητα σε όλο το πρόσωπο, χωρίς να παραλείψετε την περιοχή των ματιών και τα αυτιά. Εάν είναι ανάγκη να προστατέψετε και τον λαιμό από τις ακτίνες του ήλιου, προσθέστε ακόμη ένα «δάχτυλο» αντηλιακό. Όταν εφαρμόζετε αντηλιακό σε όλο το σώμα, είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε γενναιόδωρη ποσότητα.
Τα αντηλιακά βλάπτουν τους κοραλλιογενείς υφάλους;
Δεν υπάρχουν ακόμα εκτεταμένες επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι τα αντηλιακά προκαλούν μόνιμη φθορά στους κοραλλιογενείς υφάλους σε μεγάλη κλίμακα. Σημαντικά αίτια που οδηγούν στην εξαφάνιση των κοραλλιών είναι κυρίως η κλιματική αλλαγή, η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η παγκόσμια ρύπανση των υδάτων και η μαζική αλιεία.
Ωστόσο, όταν ετοιμάζεστε για τις φετινές σας διακοπές και πριν πακετάρετε το αντηλιακό σας με χημικά φίλτρα, βεβαιωθείτε ότι ο προορισμός σας δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών που έχουν απαγορεύσει προληπτικά τη χρήση αυτών των προϊόντων (ή των ουσιών που περιέχουν) στις θάλασσές τους. Εάν σας ενδιαφέρει η διαφύλαξη και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, επιλέξτε αντηλιακό με φυσικά φίλτρα.