Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να καθαρίσετε σωστά τα δόντια σας; Αποκτήστε ένα τέλειο χαμόγελο!

27 Οκτωβρίου 2020Notino
Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια καθημερινή ρουτίνα που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά. Το πώς να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους, όμως, πολλοί δεν το μαθαίνουν παρά μόνο στην ενήλικη ζωή τους.

Η τεχνική του βουρτσίσματος των δοντιών είναι όχι μόνο σημαντική, αλλά επίσης όχι και πολύ απλή! Είστε βέβαιοι ότι κάνετε τα πάντα σωστά; Ευχαρίστως να δούμε βήμα προς βήμα τα κατάλληλα εργαλεία και τεχνικές.

Πώς να διαλέξετε οδοντόβουρτσα

Αν και σίγουρα θα μας άρεσε να επιλέγαμε μια οδοντόβουρτσα στο αγαπημένο μας χρώμα, θα πρέπει ωστόσο να επικεντρωθούμε περισσότερο σε πράγματα όπως το μέγεθος της κεφαλής, ο αριθμός των τριχών και η απαλότητά τους. Προτιμήστε μια οδοντόβουρτσα με μικρότερη κεφαλή - μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στο σχήμα κάθε δοντιού ξεχωριστά. Πρέπει επίσης να απαλλαγείτε από την πεποίθηση ότι μια σκληρότερη οδοντόβουρτσα θα καθαρίσει σίγουρα περισσότερα. Αντίθετα, οι τρίχες της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι μαλακές, ώστε να μην καταστρέφουν τα ούλα κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Ο ιδανικός συνδυασμός όλων αυτών των χαρακτηριστικών είναι η οδοντόβουρτσα Curaprox Limited Edition Japan - αυτή η περιορισμένη έκδοση σίγουρα θα φωτίσει το ράφι κάθε μπάνιου! Εάν έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, συστήνουμε την Philips Sonicare EasyClean HX6511/50, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή των sonic δονήσεων - όχι μόνο καθαρίζει τέλεια τα δόντια, αλλά επιπλέον κάνει μασάζ και αιματώνει τα ούλα.

Το λιγότερο είναι μερικές φορές περισσότερο

Όμως δεν τελειώνουν όλα με μία οδοντόβουρτσα! Η μονοθύσανη οδοντόβουρτσα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια βοηθάνε επίσης να καθαρίσετε σωστά τα δόντια σας. Η μονοθύσανη οδοντόβουρτσα TePe Compact Tuft έχει μια πολύ μικρή κεφαλή, οπότε φτάνει όμορφα ακόμη και στα δυσπρόσιτα σημεία, όπως στα πίσω δόντια ή στο εσωτερικό μέρος των δοντιών.

Μικρότερη, αλλά εξίσου σημαντική βοήθεια, είναι τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέγεθος και συχνά χρειαζόμαστε αρκετά λόγω του διαφορετικού μεγέθους των μεσοδόντιων διαστημάτων. Επομένως, το ιδανικό είναι να αγοράσετε ένα πακέτο με βουρτσάκια διαφορετικών μεγεθών όπως τα TePe Extra Soft.

Πώς να καθαρίζετε τα δόντια σας με μεσοδόντια βουρτσάκια

Με αυτά τα βουρτσάκια, μπορείτε να απομακρύνετε την οδοντική πλάκα από τα μεσοδόντια διαστήματα μόνο όταν το βουρτσάκι γεμίζει πραγματικά ολόκληρο το διάστημα μεταξύ των δοντιών. Εάν επιλέγετε πιο μικρά βουρτσάκια από αυτά που χρειάζεστε, τότε ο καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων δεν είναι τόσο αποτελεσματικός. Από την άλλη, η τεχνική είναι αρκετά απλή! Τοποθετήστε απαλά το βουρτσάκι με κατεύθυνση από τα ούλα μέσα στο μεσοδόντιο διάστημα - φτάνει μόνο μια κίνηση μπρος-πίσω με μερικές επαναλήψεις. Αυτό είναι όλο.

Και φυσικά, μην ξεχνάτε να αλλάζετε τα μεγέθη από τα βουρτσάκια. Εάν το βουρτσάκι εισχωρεί στο μεσοδόντιο διάστημα πολύ εύκολα, τότε μάλλον χρειάζεστε ένα μεγαλύτερο, ταυτόχρονα όμως προσέξτε να μην το πιέζετε ανάμεσα στα δόντια με δύναμη. Συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για την επιλογή του μεγέθους, για την τεχνική ή για το πόσο συχνά να αλλάζετε το μεσοδόντιο βουρτσάκι.

 

Καθαρισμός των δοντιών με ένα λαμπερό αποτέλεσμα

Ας το παραδεχτούμε, οι κανόνες για την επιλογή της οδοντόβουρτσας είναι αρκετά αυστηροί, από την άλλη όμως έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές για τις οδοντόκρεμες! Δεν είναι όπως όταν αγοράζετε ρούχα, όμως ένα λαμπερό χαμόγελο είναι καλύτερο από οποιοδήποτε φόρεμα. Εάν έχετε ευαίσθητα δόντια κι ακόμη επιθυμείτε μια οδοντόκρεμα λεύκανσης, διαλέξτε την Opalescence Whitening Sensitivity Relief, η οποία είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση.

Η οδοντόκρεμα λεύκανσης MEDIBLANC Whitening έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και επιπλέον ενισχύει την ανθεκτικότητα των δοντιών σας. Χάρη στα φυσικά συστατικά, δεν αφρίζει, αλλά μη φοβάστε, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αποτελεσματικότητά της! Η οδοντόκρεμα Marvis Cinnamon Mint μπορεί να γίνει λίγο πιο εθιστική - όχι μόνο λόγω του υπέροχου λευκαντικού της αποτελέσματος, αλλά και χάρη στη γεύση κανέλας.

Πώς να καθαρίζετε σωστά τα δόντια

Λοιπόν, έχετε όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε; Τότε ας συνεχίσουμε με τη σωστή τεχνική καθαρισμού των δοντιών.

  • Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με το μισό της μέρος στο δόντι και το άλλο μισό στα ούλα υπό γωνία 45 μοιρών - ναι, η γωνία είναι πραγματικά σημαντική.
  • Ξεκινήστε να κάνετε μικρές και κυκλικές κινήσεις - έτσι καθαρίζετε τα δόντια σας και την αυλάκωση των ούλων σας. Εκτός από κυκλικές κινήσεις, χρησιμοποιήστε την οδοντόβουρτσα για να κάνετε κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να αφαιρέσετε καλά την οδοντική πλάκα.
  • Κρατήστε την οδοντόβουρτσα πολύ απαλά, εάν πιέζετε πολύ δυνατά, μπορεί να καταστρέψετε τα ούλα σας.
  • Με αυτόν τον τρόπο, καθαρίστε ολόκληρο το μπροστινό μέρος της άνω και κάτω γνάθου, την ίδια προσοχή και φροντίδα δώστε και για το πίσω μέρος όλων των δοντιών.
  • Στη συνέχεια, τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα στις επιφάνειες των γομφίων και καθαρίστε ξανά με κυκλικές κινήσεις.
  • Συνεχίστε με τον καθαρισμό όλων των δοντιών με τη μονοθύσανη οδοντόβουρτσα και των μεσοδόντιων διαστημάτων με τα μεσοδόντια βουρτσάκια.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το οδοντικό νήμα Oral B Satin Tape για να καθαρίσετε τα μεσοδόντια διαστήματα.
  • Και το τελευταίο βήμα; Αφαιρέστε τα εναπομείναντα βακτήρια με το στοματικό διάλυμα Ecodenta Expert Extraordinary Whitening.

Αναρωτιέστε, επιπλέον, πόση ώρα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας; Ξεχάστε τον κανόνα των τριών λεπτών. Πρέπει να καθαρίσετε μέχρι να ολοκληρώσετε όλα τα βήματα! Μετά τον καθαρισμό, περάστε τη γλώσσα σας επάνω από τα δόντια - εάν είναι εντελώς λεία, βρίσκεστε στη γραμμή τερματισμού. Το σημαντικό είναι ότι δε θα μάθετε τη σωστή τεχνική καθαρισμού δοντιών μόνο μέσα από τα άρθρα. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας και κάντε τακτική εξάσκηση. Τα δόντια σας θα σας χρωστάνε πραγματικά πολλά.

Διαβάστε περισσότερα