Μην δίνετε την ευκαιρία στην κακή αναπνοή! Μάθετε μαζί μας τι κρύβεται πιο συχνά πίσω από τη δυσάρεστη αναπνοή και πώς να την αντιμετωπίσετε ώστε να μην σας καταστρέψει κι άλλα ραντεβού. Το να αποκτήσετε φρέσκια αναπνοή είναι συχνά πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε.
Τι προκαλεί κακή αναπνοή;
Κρεμμύδι, σκόρδο, τζατζίκι, καφές, αλκοόλ ή τσιγάρο – σίγουρα όλοι γνωρίζουμε τις αιτίες της προσωρινής κακοσμίας του στόματος. Αλλά αν μιλάμε για μακροχρόνια δυσοσμία του στόματος (αλλιώς χαλίτωση), η οποία δεν εξαφανίζεται μετά από το πλύσιμο των δοντιών, τότε μπορεί να φταίνε λιγότερο προφανείς λόγοι.
Οι πιο συνηθισμένοι περιλαμβάνουν:
- ανεπαρκής καθαρισμός των δοντιών, των μεσοδόντιων διαστημάτων και της γλώσσας
- τερηδόνα ή πέτρα και ουλίτιδα
- ανισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του στόματος
- ξηρό στόμα λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου (ξηροστομία) και ανεπαρκούς πρόσληψης υγρών
- πείνα και δραστικές δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων
- η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. για αλλεργίες, υψηλή αρτηριακή πίεση ή κατάθλιψη)
- διάφορες ασθένειες και προβλήματα υγείας: διαβήτης, λοιμώξεις του αναπνευστικού, μειωμένη ηπατική και νεφρική λειτουργία, έλκος στομάχου και παλινδρόμηση
Πώς να αντιμετωπίσετε την κακή αναπνοή;
Εξαλείφοντας τις αιτίες της – τις περισσότερες φορές με την καλή στοματική υγιεινή! Η αιτία της κακοσμίας του στόματος εντοπίζεται σε ποσοστό έως και 90 % των περιπτώσεων στη στοματική κοιλότητα. Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας – αυτός θα διαπιστώσει εάν η κακοσμία του στόματός σας οφείλεται σε τερηδόνα, ουλίτιδα ή άλλο πρόβλημα στο στόμα. Και επόμενη στάση καθαρισμός, όπου τα δόντια σας θα είναι τελείως απαλλαγμένα από πλάκα και πέτρα. Επιπλέον ο γιατρός θα σας συμβουλέψει για το πώς να καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας και πώς να χρησιμοποιείτε μεσοδόντια βουρτσάκια. Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας αυτή τη στιγμή για να εξαλείψετε την κακή αναπνοή.
Πώς να το κάνετε;
1. Απαλλαγείτε από την οσμή ανάμεσα στα δόντια
Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, και ίσως το κάνετε πράγματι. Αλλά βουρτσίζετε εξίσου σχολαστικά τα μεσοδόντια διαστήματα; Εκεί συχνά κατακάθονται τα υπολείμματα τροφής και μαζί τους τα βακτήρια που απελευθερώνουν δυσάρεστες οσμές καθώς τα υπολείμματα χωνεύονται. Καθαρίστε τα μεσοδόντια διαστήματα μια φορά την ημέρα, ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι:
- Μεσοδόντια βουρτσάκια: Χάρη στις μικρές τρίχες, πιάνουν κάθε μικρή βρωμιά. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και έτσι προσαρμόζονται σε όλους τους μεσοδόντιους χώρους.
- Οδοντικό νήμα: Είναι ιδανικό για να καθαρίζετε τους πιο στενούς χώρους ανάμεσα στα δόντια σας, όπου δεν φτάνει ούτε η πιο μικρή οδοντόβουρτσα.
- Στοματικό ντους: Απομακρύνει με ακρίβεια όλα τα υπολείμματα χρησιμοποιώντας ένα ρεύμα νερού χωρίς να διαταράσσεται η επιφάνεια των δοντιών ή των ούλων σας. Επιπλέον, είναι ιδανικό για να καθαρίσετε τα σιδεράκια, τα εμφυτεύματα και τα σφραγίσματα.
Συμβουλή: Αντικαταστήστε τα μεσοδόντια βουρτσάκια με νέα, περίπου μία φορά την εβδομάδα. Αντικαταστήστε τη συμβατική οδοντόβουρτσα μία φορά κάθε τρεις μήνες λόγω του κινδύνου ανάπτυξης βακτηρίων.
2. Αφαιρέστε το επίχρισμα από τη γλώσσα
Οι κοιλότητες στο πίσω μέρος της γλώσσας είναι ιδανικές για τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων και την ανάπτυξη βακτηρίων. Μην αφήνετε τα βακτήρια να νικήσουν και απομακρύνετε το επίχρισμα με μια ξύστρα γλώσσας. Λίγες μόνο κινήσεις από το πίσω μέρος της γλώσσας σας προς την άκρη της και η γλώσσα θα είναι σαν καινούργια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα, αλλά να είστε πολύ ήπιοι και να ξεπλύνετε πολύ καλά την οδοντόβουρτσα με νερό.
Συμβουλή: Εάν δεν σας αρέσει να καθαρίζετε τα δόντια σας και έχετε την τάση να το αναβάλλετε, τότε προμηθευτείτε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Μερικές μάλιστα διαθέτουν και εξάρτημα για τον καθαρισμό της γλώσσας!
3. Ανανεώστε την αναπνοή σας: οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε
Μετά από ένα γεύμα, στη δουλειά ή πριν από ένα σημαντικό ραντεβού – διατηρήστε την αναπνοή σας φρέσκια. Πάρτε στην τσάντα σας παστίλιες και τσίχλες, στοματικό διάλυμα και σπρέι. Αυτά όχι μόνο μυρίζουν φρεσκάδα, αλλά συχνά περιέχουν αντιμικροβιακά συστατικά, που εξαλείφουν τους πραγματικούς παράγοντες που προκαλούν την κακοσμία. Χρησιμοποιήστε το στοματικό διάλυμα ως το τελευταίο βήμα του βουρτσίσματος των δοντιών σας, αλλά και μετά από ένα πικάντικο γεύμα ή δείπνο, το στοματικό σπρέι κατά της κακοσμίας για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας – για παράδειγμα λίγοι ψεκασμοί στη διαδρομή με το μετρό.
Συμβουλή: Δοκιμάστε επίσης κάψουλες και ταμπλέτες κατά της κακοσμίας του στόματος, οι οποίες εξουδετερώνουν τις οσμές που αναδύονται από το στομάχι.
4. Συμπεριλάβετε τα ακόλουθα τρόφιμα και ποτά
Ξέρετε ότι εκτός από τις τροφές που προκαλούν κακοσμία του στόματος, υπάρχουν και τροφές που έχουν τη δυνατότητα να τη μειώσουν; Για πιο φρέσκια αναπνοή, συνιστούμε να πίνετε πράσινο τσάι και να τρώτε ή να μασάτε βασιλικό, μέντα ή μαϊντανό – περιέχουν χλωροφύλλη, η οποία εξουδετερώνει τις ανεπιθύμητες οσμές. Για να αντιμετωπίσετε την κακή αναπνοή που οφείλεται στην ξηροστομία φάτε ένα καρότο ή ένα φρούτο με βιταμίνη C που ενισχύουν την παραγωγή σάλιου. Και μην ξεχνάτε να πίνετε καθαρό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας – για να ενυδατώνετε το στόμα σας και να ξεπλένετε τα υπολείμματα των τροφών.
Συμβουλή: Η κακοσμία του στόματός σας επιμένει ακόμη και μετά το βούρτσισμα των δοντιών και τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής για μεγάλο χρονικό διάστημα; Κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Αυτός ή αυτή θα προσδιορίσει την ακριβή αιτία και τη διαδικασία για την εξάλειψη της κακοσμίας του στόματος στην περίπτωσή σας.